Od 2. do 6. maja
76

Mostarski sajam popunjen mjesec prije otvaranja: Izraelci se spremaju na nešto do sada neviđeno

G. Š.
Za 24. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. koji se održava od 2. do 6. maja u industrijskoj zoni najvećeg hercegovačkog grada u partnerstvu sa Izraelom, već su svi sajamski kapaciteti popunjeni prijavama izlagača koji dolaze iz oko 30 zemalja svijeta.

Ove informacije za Klix.ba je s ponosom podijelila direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, ne krijući zadovoljstvo organizacijom ove tradicionalne privredne manifestacije koja je postala prepoznatljivi brend ne samo Mostara i Hercegovine nego i naše države, te respektabilan događaj u kalendaru privrednih sajmova.

Dalfina Bošnjak
Dalfina Bošnjak

"Sretni smo zbog velikog interesa izlagača i činjenice da su već svi sajamski kapaciteti popunjeni. Trenutno se vrše pripreme konferencijskog dijela sajma i sa sigurnošću mogu reći da će nastup države Izrael biti na visokom nivou i bez sumnje da će naši posjetioci biti oduševljeni ponuđenim sadržajima", kazala je Bošnjak za Klix.ba.

Veliki interes izlagača

Izraelci se prema njezinim riječima, već desetak mjeseci pripremaju za nastup na Mostarskom sajmu i uvjerena je kako će pet sajamskih dana iskoristiti da se predstave u najboljem svjetlu, te naprave nešto što nije dosad viđeno na ovim prostorima.

"Njihov fokus je na sektor sigurnosti, nove tehnologije, zdravstvo i općenito IT industrija", otkriva nam Bošnjak, koja ove godine obilježava 20 godina na čelu najveće i najznačajnije sajamske izložbe u Bosni i Hercegovini.

Sajam je preuzela još dok je bio mala izložba lokalnog karaktera, te ga sa svojim timom uspjela dovesti do respektabilne manifestacije koju posjeti preko 70 hiljada posjetilaca.

Analizirajući taj period nam kaže kako statistike pokazuju da od 10 KM potrošenih na sajmu, devet ide gradu, a jedna ostaje toj manifestaciji, te da je događaj doprinosi općem dobru.

To potvrđuje i činjenicom da svi ljudi koji dolaze na sajam, novac troše u lokalnoj zajednici, jer negdje odsjednu, nešto pojedu, popiju, koristite gradski prijevoz, taksi, kupuju u lokalnim trgovinama i obilaze lokalne atrakcije.

"Drago mi je da naši sugrađani sajam prihvaćaju i gledaju na njega kao na opće dobro, jer svi moramo biti dobri domaćini, biti na usluzi našim gostima i ostaviti dobar dojam. Nije mala stvar dovesti izlagače iz tridesetak zemalja svijeta u jedan mali grad kakav je Mostar. Mostarski sajam jeste i treba ostati jedan od pokretača gospodarskog razvoja, te jedan od prepoznatljivih brendova Mostara i Hercegovine", kaže naša sagovornica, govoreći o sajmu koji vodi dvije decenije.

Osvrnula se i na teškoće koje je uzrokovala pandemija koronavirusa i činjenicu da su zbog negativnih efekata mnogi sajmovi u svijetu svoja vrata zauvijek zatvorili, te naglasila kako je ponosna na činjenicu da je Mostarski sajam opstao i nastavio rasti.

Pozitivna priča

Mostarski sajam smatra pozitivnom pričom, kakve mogu doprinijeti i izgradnji povjerenja, te relaksaciji odnosa među narodima i građanima u zemlji kompleksnog uređenja poput BiH.

"Trudimo se da na sajmu budu zastupljeni izlagači s područja cijele Bosne i Hercegovine, svi su uvijek dobrodošli. Sajam nudi idealnu atmosferu za druženje i sklapanje poslovnih ugovora. Ujedno, pokazuje kako sve naše različitosti funkcionišu, kada zajedno radimo na istom cilju", konstatovala je direktorica Mostarskog sajma.

Pored izložbenog dijela, naglašava da je Sajam pripremio raznolik i edukativan konferencijski program, koji mu daje dodatnu dimenziju.

Kao uvod u sajamske dane, prošle sedmice je održano ocjenjivanje vinskih uzoraka na Mostarskom sajmu, a plakete najboljima bit će uručene drugog sajamskog dana, kad je dan vina i vinogradarstva.

Od ostalih sadržaja je izdvojila susrete gospodarstvenika koji se održavaju prvog dana sajma, nakon ceremonije svečanog otvaranja, te forum u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH, Sveučilišta u Mostaru i partnera koji se sastoji od četiri panela, konferenciju o obnovljivim izvorima energije, te zelenu tradiciju gradova i industrije.

Ističe kako je teško nabrojati sve panele, promocije, te mnoštvo edukativnih sadržaja, kao i razloga za posjetiti Mostarski sajam i najveći grad u Hercegovini u maju kad sve probehara i kada Mostar zasja u hiljadu proljetnih boja.