biznis
81

Ministarstvo trgovine: Dobavljači diktiraju cijene nafte, mi tu ne možemo ništa

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Cijene goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litru, ali pad cijena na nekim pumpama još nije zabilježen.

Sniženje cijena goriva uzrokovano je padom vrijednosti barela nafte na svjetskim berzama. Kako je za Klix.ba rečeno iz Ministarstva trgovine, cijene goriva diktiraju isključivo dobavljači i država nad tim segmentom nema nikakvu moć.

Njihovo mišljenje zatražili smo zbog žalbi vlasnika pojedinih pumpi koje nisu u mogućnosti sniziti cijene, zbog čega postaju nekonkurentne.

"Uputstvom o sadržaju i rokovima dostave obavijesti o promjeni cijena propisan je rok od tri dana, gdje su svi distributeri dužni prije početka primjene nove cijene uputiti zahtjev na ovjeru, bilo da se radi o sniženju ili povećanju cijena. Što se tiče velikih distributera, to su politike njihovih firmi i mi na to ne možemo utjecati, tržište je slobodno i nema nikakve zakonske rokove koje ih mogu obavezati", rekla je za Klix.ba Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Glibo je dodala da pumpe imaju dovoljno velike marže i na rafinerijske cijene koje su imali i ranije, i prema kalkulacijama Ministarstva niko od njih ne može biti oštećen.

Visine marži zavise od niza faktora, a trenutne marže su 13 posto na snižene cijene.

"Benzinske pumpe koje ne mogu sniziti cijenu ne mogu se obratiti nijednoj instituciji. Vlasnici pumpi se mogu obratiti samo svome dobavljaču. Također, pri dizanju cijena nafte i naftnih derivata nikome ne treba nikakva pomoć – ni od institucija, ni od koga drugog", rekla je Glibo aludirajući na dijametralno drugačiji pristup vlasnika pumpi kada se desi poskupljenje na svjetskim berzama.

"Ni jedan zahtjev za smanjenje cijene nije i ne može biti odbijen, niti je bilo ko spriječen da smanji cijenu, u skladu sa Uputstvom. Inače slobodno je formiranje cijena, pa bi tržišna utakmica trebala da vrši regulaciju istih“, objasnili su iz Ministarstva za Klix.ba dodavši da samo mogu upozoriti pumpe ukoliko je njihova cijena zaista preniska u odnosu na druge.

Do 26.11. u Ministarstvo trgovine pristiglo je preko 200 zahtjeva za promjenu cijene naftnih derivata. Kod nekih privrednih društava već je nastupilo sniženje cijene od danas, a kod onih koji su danas dostavili obavijest o promjeni cijene, cijena će se mijenjati 29.11.

Barel sirove nafte na svjetskom tržištu je u padu, pa je za očekivati I dalja sniženja cijena.