biznis
296

Ministarstvo saobraćaja KS: Kazne za Uber vozače do 15.000 KM

Piše: E. S. H.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Za obavljanje taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo bez posjedovanja dopunske taksi oznake propisane su kazne u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravna lica te oduzimanje vozila za ponovljeni prekršaj, komentar je Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo na mogućnost dolaska Ubera u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo da je američka kompanija Uber već najavila dolazak u Hrvatsku i Srbiju. Članovi Sarajevotaxija, a kako su nam rekli i drugi taksi prijevoznici u našoj zemlji, su odlučnog stava da ne dozvole dolazak Ubera u BiH.

Koji su zakonski okviri i da li Uber može poslovati prema trenutno važećim zakonima u Kantonu Sarajevo pitali smo ministra saobraćaja KS Muju Fišu.

Kako nam je kazao ministar, Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 28/06 i 2/10) i Zakonom o taksi prijevozu u KS uređeni su uslovi i način obavljanja djelatnosti prijevoza lica u drumskom prijevozu. Zakonom o taksi prijevozu u KS regulisani su Opći uslovi za obavljanje taksi prijevoza.

Firma Uber putem mobilne aplikacije spaja putnike sa najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju taksi prijevoznici ili ne. Temeljem te narudžbe vrši se usluga prijevoza, a naknada se također vrši putem aplikacije.

"Pomoću Uber aplikacije svaki korisnik smartphonea može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ispunjava uslove propisane zakonskim odredbama. Ovakav vid prijevoza smatra se taksi prijevozom, a za šta je prema zakonskim odredbama potrebno ispuniti propisane uslove, odnosno između ostalog, posjedovati 'D' licencu i dopunsku taksi oznaku", pojasnio je zakone ministar Fišo.

Zaključio je da način na koji funkcioniše Uber, po sistemu "neko će vas prevesti", nije u skladu sa zakonima, te se ne može ni dozvoliti, odnosno takav prijevoz mogu vršiti samo licencirani taksi prijevoznici.

Podsjećamo, Uber je najavio dolazak u Hrvatsku i Srbiju, ali i druge zemlje regije. Ipak, zvanične potvrde za BiH još uvijek nema, a više informacija o Uberovom ulasku na tržište naše regije će biti poznato nakon OMGcommerce konferencije koja se održava 4. maja u Zagrebu.