Konkretna ulaganja
190

Ministar Amel Kovačević o projektima za Sarajevo nakon aukcije obveznica

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević (Narod i pravda) je, uoči aukcije trogodišnjih obveznica s polugodišnjom isplatom prinosa, zakazane za 26. februar 2019. godine na Sarajevskoj berzi, kazao da će Kanton Sarajevo od potencijalnog zaduženja finansirati konkretne projekte u rješavanju imovinskopravnih odnosa za izgradnju saobraćajnica i stambenih kompleksa.

"Mi ćemo od tih 12,9 miliona KM obveznica finansirati vrlo konkretne projekte u saobraćajnoj infrastrukturi. Više od 90 posto sredstava će otići za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na saobraćajnicama koje treba da se grade u Sarajevu, kao i za investicije u tramvajsku infrastrukturu. Nekih 10-ak posto cijelog iznosa će biti vezano za predinvestiranje, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da bi se određeni stambeni kompleksi mogli graditi i širiti. To su vrlo konkretni, strateški opravdani projekti koji će gradu donijeti višestruke beneficije", kazao je Kovačević za Klix.ba.

Navodi kako razumije raspoloženje javnosti kada je riječ o neodgovornom zaduživanju javnog sektora putem prodaje trezorskih zapisa i obveznica za budžetsku potrošnju, napominjući da je to neprimjereno i neadekvatno u vremenu u kojem živimo, jer ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost društvu. Međutim, napominje da je emisija obveznica koju Kanton Sarajevo priprema u potpunosti namjenski opravdan i investiciono orijentiran projekt.

Projekti koji treba da se isfinansiraju

  • Izgradnja i rješavanje imovinskopravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama u iznosu od 8.240.000 KM
  • Izgradnja tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu i uvođenje ITS u iznosu od 3.500.000 KM
  • Predinvestiranje u rješavanju imovinskopravnih odnosa i izgradnje i primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne i individualne stambene izgradnje u skladu s usvojenom prostorno-planskom dokumentacijom na području KS u iznosu od 1.200.000 KM

Na saobraćajnu infrastrukturu odnosi se 90,73 posto, dok se na stambenu izgradnju odnosi 9,27 posto planiranih sredstava.

Upitan zašto navedeni projekti nisu finansirani iz budžeta, Kovačević odgovara da je to zbog činjenice da je budžet opterećen drugim stavkama.

"Gotovo 50 posto budžeta dajemo na plate. Jednostavno, nemamo dovoljno prostora za investicione cikluse koje društvo treba. Zato želimo da iskoristimo svoju kreditnu sposobnost da pojačamo investicione cikluse u KS. To će donijeti pozitivne efekte. Krenut će investicioni ciklus koji će osigurati dodatne prihode PDV-a i omogućiti punjenje kasa, ali ćemo realizacijom datih investicija rasteretiti saobraćaj u gradu i potaći izgradnju građanima cjenovno pristupačnijih stambenih jedinica. To je sasvim opravdana priča i nadam se da će biti uspješna. Kanton Sarajevo kao emitent obveznica jeste ekonomski najpotentniji region BiH. Samo u 2017. godini je kreirano 6,6 milijardi KM BDP-a. To je respektabilna ekonomska snaga koju će investitori, nadamo se, prepoznati", ističe Kovačević.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo iz godine u godinu ima sve veći budžet i kontinuirano sanira deficit.

"'To je jedna odlična prilika i za finansijski sektor koji ima potrebu da investira svoja likvidna sredstva u različite vrijednosne papire i na taj način pospješi razvoj tržišta vrijednosnih papira. S druge strane, ova aukcija omogućava pojedincima da svoju ušteđevinu investiraju na jedan drugačiji način, gdje će im jedan likvidan, solvetnan emitent kao što je Kanton Sarajevo omogućiti da zarade konkurentne prinose po datim obveznicima. Iz tog razloga plediram na građanstvo da razmisli o mogućnosti investiranja u ovakav vid vrijednosnih papira – ekonomski najpotentnijeg dijela BiH - Kantona Sarajevo", rekao je on.

"Mora se reći da je i do sada postojala finansijska disciplina u Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo kada je riječ o novim zaduživanjima. Investicioni projekti su se finansirali obveznicama. To su vrlo jasno definirani investicioni projekti", kazao je Kovačević.

Dodao je da je Kanton Sarajevo javnim pozivom dao priliku svim zainteresovanim pravnim i fizičkim osobama da učestvuju u anoninmnoj aukciji obveznica.

"Kanton Sarajevo ne preferira bilo kog učesnika. Cilj je prikupiti sredstva po najpovoljnijoj cijeni. Emisija obveznica kao način zaduživanja, to jeste prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava, odabran je nakon analiza provedenih u Ministarstvu finansija. Ovaj oblik zaduživanja nam pomaže da na najefikasniji način maksimiziramo benefite za društvenu zajednicu", zaključio je ministar Amel Kovačević.