biznis
0

Manje radnih mjesta u SAD-u, veće cijene zlata

FENA
Cijena zlata je na njujorškoj berzi u završnoj trgovini u petak uvečer uvećana bezmalo do rekordnog nivoa, a tržišni analitičari ističu da se to dogodilo poslije izvještaja da je stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama i u augustu bila visoka i neporomijenjena u odnosu na juli.

Fina unca zlata (f.unca = 31,100 grama) poskupjela je na njujorškoj berzi 2,6 procenata, na 1.876,90 dolara, što je svega 15 dolara manje od rekordne, zaključne, kotacije tog plemenitog metala koja je zabilježena 22. augusta, prenose agencije.

Investitori su veoma zabrinuti zbog nepovoljne situacije na tržištu rada SAD-a, nakon što je Federalni sekretarijat za rad saopćio najnoviji, augustovski, bilans nezaposlenosti.

Izvještaj o nezaposlenosti je, naime, bio lošiji od očekivanja analitičara i sada su obnovljena strahovanja da SAD može zapasti u još jednu, dužu fazu usporenog privrednog rasta ili, što bi bilo još opasnije, recesije.

Dužnički problemi u Evropi, znaci usporavanja privrednog rasta u Narodnoj Republici Kini utječu, uz već prisutne probleme u američkoj ekonomiji, na slabiju, globalnu, tražnju mnogih sirovina, uključujući naftu, metale i poljoprivredne proizvode, kao što su kukuruz, soja i pšenica, navode tržišni stručnjaci.

U takvoj situaciji, mnogi investitori najradije ulažu u zlato pa je logičan rast kotacije "najsjajnijeg od svih metala" koji u toku minulih 12 meseci poskupio oko 50 procenata.

Mnogi analitičari smatraju da će cijena zlata nastaviti da raste i u narednim mesecima, a na glavnim berzama u SAD-u i Evropi se špekulira da bi f.unca te strateški važne sirovine mogla poskupjeti i na 2.250 dolara prije kraja 2011.

Zlato je, inače, oduvijek bilo za ulagače "sigurna (investiciona) luka u nemirnim i nestabilnom vremenima" pa se u tom pogledu ništa nije izmijenilo ni u savremenoj ekonomiji, ističe američka agencija ekonomskih informacija Bloomberg, uz napomenu da stalnom poskupljenju tog metala u protekle dvije godine kumuje i sve izraženiji pad vrijednosti dolara.

Uprkos drastičnom skoku cijene u toku ove godine zlato, međutim, na vodećim svjetskim berzama plemenitih metala još nije, imajući u vidu i kretanje inflacije, realno dostiglo nivo kotacija koje su zabilježene na kraju 1970-ih, kada je f.unca tog metala vrijedila i više od 800 dolara.