Na kampusu IBU-a
256

Kreativ Fest: Završena godišnja izložba studentskih radova na polju vizuelnih umjetnosti

Kreativ Fest
Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković
Na kampusu Internacionalnog Burch univerziteta privelo se kraju prvo izdanje studentskog festivala vizuelnih umjetnosti Kreativ, koje je ispraćeno ceremonijom zatvaranja.

Prof. Emir Klepo, dekan Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke i profesor fotografije, u petak 26. maja, najavio je svečano otvaranje Festivala, te naglasio značaj nove galerije Internacionalnog Burch univerziteta.

Simbolično, Festival je obilježila je multimedijalna izložba studenata Odsjeka za grafički dizajn i multimediju te projekcije studentskih kratkih filmova.

Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković
Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković

Svako od izlagača donio je jedinstvenu perspektivu kroz mješavinu vizualnih disciplina: crtež, ilustraciju, video, fotografiju, grafički i web dizajn, animaciju, i druge. Posjetioci su bili iznenađeni bogatstvom kreativnog izražaja studenata koji se očitovao u svakom pojedinačnom djelu - od apstraktnih kompozicija, konceptualnog razmišljanja, sve do dokumentarnog zabilježavanja.

"Festival je uključio takmičarski program u kategoriji dizajn postera, fotografije, videa, art direkcije i ilustracije, te predavačke dijelove i radionice. Posebno smo ponosni na našu novu galeriju koja će biti dostupna studentima, lokalnim i internacionalnim umjetnicima, te namijenjena za mnogobrojne izložbe i kulturna dešavanja koja su već isplanirana", rekao je prof. Emir Klepo.

Emir Klepo na Kreativ Festu (Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković)
Emir Klepo na Kreativ Festu (Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković)

Izjavu je dala i Adna Bečirević, IBU student i art direktorica ovogodišnjeg izdanja Festivala.

"Festivali ovog tipa pružaju ne samo priliku za izlaganje i promociju rada studenata, već i važnu platformu za razvoj kreativnih talenata. Također, stvaraju most između studenata i industrije, pružajući im prilike za napredak i buduću karijeru. Večerašnjom multimedijalnom izložbom željeli smo mladim umjetnicima i kreativcima dati upravo to - platformu za povezivanje, razmjenu ideje i međusobno inspirisanje", kazala je Bečirević.

Program Kreativ Festa trajao je tri dana. Svi entuzijasti vizuelnih umjetnosti su mogli ispratiti predavanja poznatih stručnjaka, kao što su: Jelena Grahovac - art direktorica, McCann Beograd, Seid Tursić - 3D umjetnik, Rocksteady Studios London, Zlatko Ganić - direktor digitalnih medija, Fabrika Sarajevo, ali učestovati i u programu radionica sa Frenkijem, reperom, Marijom Ilićem, bh. fotografom i kinematografom, te sa sarajevskim umjetnicima Emirom i Edinom Durmiševićem.

Frenkie na Kreativ Festu (Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković)
Frenkie na Kreativ Festu (Foto: Iman Čordalija, Amina Alić i Lejla Mujaković)

Prilikom svečanog zatvaranja Festivala, goste je animirala DJ Forora, priredivši im spektakularan party.

Kreativ je studentski festival vizuelnih umjetnosti usmjeren ka ujedinjenju studenata kroz njihove vještine i talente. Uz intenzivan kulturni, edukativni i takmičarski program stvaraju se prilike za prepoznavanje studenata kao mladih umjetnika i značajnih karika u razvoju kulture i kreativne industrije.