biznis
0

Krajem drugog kvartala 2008. probna integralna proizvodnja u Arcelor Mittal Zenica

FENA
Generalni direktor Arcelor Mittal Zenica M.K. Srinivasan danas je tokom skupa posvećenog zaštiti životne sredine u uvjetima rada integralne proizvodnje izjavio da će u narednih nekoliko mjeseci u rad biti puštena postrojenja koja već duže nisu bila u funkciji.

"Pripreme na integralnoj proizvodnji u šta je uloženo više od stotinu miliona eura teku prema planu i očekujemo da će probna proizodnja krenuti krajem drugog kvartala ove godine. Na radovima pokretanja integralne proizvodnje osim naših radnika angažovano je i oko hiljadu eksternih radnika iz BiH i inostranstva", izjavio je Srinivasan.

Bivši direktor za strateški razvoj zeničke kompanije prof.dr. Aziz Mujezinović, danas menadžer za pitanje ekologije u Arcelor Mittal Zenice, rekao je da će zenička čeličana biti jedna od najmodernijih na svijetu, zahvaljujući čemu će godišnja proizvodnja čelika dostizati dva miliona tona.

"Pred rat Željezara je s 23.000 uposlenih proizvodila gotovo dva miliona tona, a naša su očekivanja da ćemo u 2009. ili 2010. s oko 4.000 radnika ponovo dostići taj nivo proizvodnje", rekao je Mujezinović.

Arcelor Mittal Zenica prema najavama njenih čelnika kompletan proizvodni program plasirat će na tržište jugoistočne Evrope.