biznis
266

Kompanije iz realnog sektora: Bit će mnogo više zapošljavanja zahvaljujući novom zakonu o radu

Piše: A. Džano
Faruk Širbegović i Enisa Bekto
Faruk Širbegović i Enisa Bekto
Vlada Federacije BiH (FBiH) nedavno je usvojila Prijedlog zakona o radu koji je izazvao buru negodovanja Saveza samostalnih sindikata BiH. Najavljeni su i protesti, a tenzije između dvije suprotstavljene strane se ne smiriju.

U međuvremenu, veoma malo riječi o novom zakonu stiže iz realnog sektora koji je praktično nosilac svake ozbiljne ekonomije u svijetu.

Stoga je portal Klix.ba kontaktirao neke od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija iz realnog sektora, koje su nastale kao privredno društvo jedne ili nekolicine osoba, a danas su se razvile u privredne gigante koji zapošljavaju stotine radnika širom BiH.

Rukovodioci ovih firmi smatraju da novi zakon upravo doprinosi novom zapošljavanju, ali i da nudi brojne prednosti kako za radnike tako i za poslodavce. Jedna od takvih je goraždanska firma Bekto Precisa koja trenutno zapošljava nešto manje od 500 ljudi.

Direktorica ove kompanije Enisa Bekto u razgovoru za Klix.ba kaže da bez poslodavaca nema novih radnih mjesta, a kad poslodavci nisu motivirani oni neće povećavati broj uposlenika, već će ga smanjivati.

"Zato očekujem da će zakonodavac krenuti i u izmjenu drugih zakonskih rješenja koja će stimulirati poslodavce kroz smanjenje doprinosa i drugih parafiskalnih opterećenja. Drago mi je da će se prava svih radnika izjednačiti i u državnom i privatnom, realnom, sektoru. Ovo jeste dobar prijedlog zakona, ali samo ukoliko ga budu pratili i drugi dobri zakoni", rekla je Bekto za Klix.ba.

Prema njenom mišljenju, primjenom novog zakona o radu status radnika ove firme će se poboljšati u smislu bolje zaštite ostvarivanja njihovih prava "jer su neke stvari jasnije i preciznije definirane, a neke nisu ni postojale u važećem Zakonu o radu, kao što je zaštita žena, diskriminacija, mobing, porodiljsko odsustvo koje sada daje mogućnost i muškarcima da ga koriste ukoliko se tako bračni drugovi dogovore".

"Što se tiče primanja i drugih beneficija generalno su ponuđena bolja rješenja za uposlenike. U našem, konkretnom slučaju, neće doći do bitnih promjena jer smo mi uvijek bili iznad prosjeka u Federaciji i, prema onome što ja znam, primanja naših uposlenika su znatno veća nego u drugim, sličnim, kompanijama. Želim naglasiti da naša kompanija već od osnivanja primjenjuje neka rješenja koja se u ovom zakonu predviđaju kao novina: prava žena su potpuno izjednačena sa pravima muškaraca, na rukovodnim pozicijama ih je oko 80 posto, nikad nije zabilježen nijedan slučaj mobinga niti bilo koji oblik diskriminacije - rasne, nacionalne, vjerske ili spolne. Vjerovatno vam je poznato da u firmi imamo višenacionalnu strukturu uposlenika. Drago mi je da ovaj zakon to afirmira i da će ga početi primjenjivati svi poslodavci jer nas to približava evropskom zakonodavstvu, a samim tim i članstvu u Evropskoj uniji", rekla je Bekto.

Istakla je da je ponuđeni Zakon o radu svakako bolji od postojećeg jer mnogo bolje izjednačava prava uposlenika u državnom i takozvanom realnom sektoru.

"Želim istaći odredbu kojom se regulira zabrana uposleniku da se u roku od dvije godine može uposliti u konkurentskoj kompaniji, što do sada nije bio slučaj, i gdje su poslodavci bili u lošijoj poziciji. Vi ste do sada mogli ulagati u stručno osposobljavanje uposlenika i on je mogao bez ikakvih problema nakon toga preći u firmu koja je vaš direktni konkurent na tržištu. Ovim zakonom to nije moguće u periodu od dvije godine, što je, prema mom mišljenju, ispravno", kazala je Bekto.

Ipak, smatra da su u BiH porebne i izmjene drugih zakona koji donose olakšice poslodavcima u smislu fiskalnih i parafiskalnih nameta.

"Mislim da ovaj zakon više popravlja status uposlenika nego status poslodavaca. Ako uzmete naprimjer neke odredbe novog zakona kojima se regulira prekid ugovora na određeno vrijeme, one su nepovoljne za poslodavce jer može doći do zloupotreba. Poslodavac ne može prekinuti ugovor na određeno vrijeme ukoliko uposlenik ode na bolovanje prije isteka ugovora, a nije jasno definirano koliko takva situacija može trajati. Mi naprimjer imamo radnika na bolovanju i duže od dvije godine, a nemamo mogućnosti otkazati im ugovor o radu, niti postoji ograničenje u trajanju bolovanja, što je sve na teret poslodavca", rekla je Bekto.

Teret porodiljskog odsustva, smatra Bekto, treba prebaciti s poslodavaca na državu, čime bi se postigla dva važna cilja: žene bi se lakše odlučivale na rađanje, što bi popravilo sumornu sliku nataliteta, i poslodavci bi bili rasterećeni dodatnih troškova.

"Onda ne bi bilo problema pri zapošljavanju žena i problema vezanih za njihovo porodiljsko odsustvo. Jasna je tendencija zakonodavca da što više zaštiti uposlenike, ali mislim da je dobar onaj zakon koji istovremeno vodi računa o pravima uposlenika, ali i poslodavaca", zaključila je Bekto.

Faruk Širbegović, direktor Širbegović grupe, u razgovoru za Klix.ba kaže da će se poslodavci lakše odlučivati na nova zapošljavanja zahvaljujući novom zakonu o radu.

"Ključni cilj novog zakona je poticaj zapošljavanja, te usklađivanje Zakona o radu sa uslovima tržišne ekonomije. Novi zakon je neuporedivo kvalitetnije rješenje u odnosu na postojeći. Dobio je podršku predstavnika EU, što bi trebalo da znači da smo korak bliže evropskim standardima. Novi zakon pruža mogućnost da se izjednači položaj uposlenika u privatnom i javnom sektoru, jer je trenutno otpuštanje nekvalitetnog uposlenika u javnom sektoru skoro nemoguće. Vjerujem, kada bi ovaj zakon išao na referendum, da bi dobio većinsku podršku", rekao je Širbegović.

Strahuje da će pojedine parlamentarne stranke iz politikanskih razloga zanemariti interes društva u cjelini i glasati protiv ovog zakona.

"Postizanje konsenzusa uz uvažavanje interesa svih strana bilo bi svakako najbolje rješenje. Novi zakon o radu treba dobiti priliku da zaživi i iz razloga što je postojeći zakon pregazilo vrijeme i kao društvo trpimo, što se najbolje vidi kroz broj nezaposlenih osoba", pojašnjava Širbegović.

On je istakao da će novi zakon o radu povoljno utjecati na status, primanja i beneficije kvalitetnih uposlenika koji su najveći i najznačajniji kapital bilo koje firme.

"Ovog zakona se mogu plašiti jedino loši uposlenici i one kategorije koje su dosadašnjim zakonskim rješenjima više nego privilegovane. Mislim da je posebno važno da naglasim da je novim zakonom potrebno bolje regulisati prava uposlenica, tako što bi država značajan dio obaveza preuzela na sebe (porodiljsko odsustvo), jer je to jedan od strateških prioriteta društva u cjelini", rekao je Širbegović.

Komentarisao je stari zakon o radu koji je donesen 1999. godine i dopunjen 2000. i 2003. godine.

"Taj zakon je bio jedna od najvećih prepreka novom zapošljavanju i prosperitetu društva u cjelini. To je bio generator sive ekonomije. Utjecaj zakonskih rješenja iz prošlog sistema koji nije bio zasnovan na slobodnoj tržišnoj ekonomiji je očigledan. Zakon su pisali i usvojili oni ljudi koji su naučili da platu primaju bez obzira na to da li je njihov rad produktivan ili ne. Svojim rješenjima dovodio je poslodavca u neravnopravan položaj, jer u tržišnoj ekonomiji ne postoje nikakve garancije za privredne subjekte kojim se osigurava stabilno poslovanje firme", zaključio je Širbegović.