biznis
0

Kelemen: U BiH ne postoji homologacija plinskih uređaja

SRNA
U BiH ne postoji homologacija plinskih uređaja i vozila iz BiH, koja se pokreću na tečni naftni gas, a nisu uredno homologovana, od 1. jula naredne godine neće moći da pređu hrvatsku granicu, odnosno da uđu u EU, rekao je predsjednik Regionalne asocijacije za tečni naftni gas (LPG) za zemlje CEFTA Josip Kelemen.

"Prema podacima koje imamo, više od 120.000 vozila u BiH se pokreće na LPG, od toga je do sada registrovano samo 3.500. Pred BiH je skoro nemoguća misija da za šest mjeseci registruje sva vozila", rekao je Kelman na otvaranju međunarodne LPG konferencije pod nazivom "LPG CEFTA kongres".

On je istakao da problem predstavlja i šverc boca za gas i da sve što je loše i staro iz Evrope i ostalih zemalja završi u BiH.

Kelman je rekao da potrošači u BiH ne znaju kakav je kvalitet LPG-a koji kupuju, a problem je evidentan i na području auto-gasa, gdje postoji evidencija vozila sa ovim pogonskim gorivom, ali niko ne zna kakva oprema se ugrađuje i nisu usklađeni ni homologacijski brojevi.

On je ponovio da je u BiH neusklađeno i zastarjelo zakonodavstvo u vezi sa LPG, te dodao da je današnji skup, jedan od tri najveća u Evropi, te da okuplja zemlje bivše Jugoslavije, Albaniju i Moldaviju i predstavnike firmi iz cijele Evrope i Azije.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić ponovio je da se svi u BiH moraju aktivno uključiti u podizanju povećanja konkurentnosti privrede, a jedan od načina je primjena standarda i zakonodavstva EU, pa tako i u oblasti LPG-a.

"Zbog toga mi i jesmo partner u LPG asocijaciji i na ovoj konferenciji govorimo o različitim tržišnim devijacijama, iskustvima drugih zemalja koje će postati članice EU kao što je Hrvatska", rekao je Bojić.

On je dodao da će na ovoj konferenciji, koja se završava sutra, biti riječi o tome kako se može pomoći zemljama koje su u pregovaračkim procesima.

Bojić je naveo da će sutra sa predstavnicima najvećih naftnih kompanija biti otvorena debata o tome kako vide budućnost poslovanja u vidu Evropske direktive 20 – 20 -20.