biznis
0

Jak švicarski franak ugrožava radna mjesta u Švicarskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarski zakonodavci, radnički sindikati i ekonomisti su danas zatražili od vlade da poduzme nove mjere za sprečavanje daljnjeg jačanja švicarskog franka prema dolaru i euru.

Portparol federacije švicarskih sindikata SGB Peter Lojner je izjavio da će deseci hiljada radnih mjesta biti ugroženi ukoliko centralna banka ne postavi gornju granicu za vrijednost franka, prenijela je američka novinska agencija AP.

Oko 10 posto zaposlenih u Švicarskoj direktno zavisi od izvoza, čija se vrijednost, izražena u francima, smanjuje.

Poslodavci su već otpustili jedan dio radnika, uveli duže radno vrijeme i čak predložili isplatu zarada u eurima, čemu se zaposleni oštro protive.

Franak je danas u jednom trenutku ojačao 20 posto prema euru na godišnjem nivou, što izaziva strahovanja da bi švicarski izvoz i turizam mogli pretrpjeti štetu zbog jake domaće valute.

Kurs franka je, međutim, snižen pošto je predsjednik švicarske Narodne banke Filip Hildebrand izjavio da će centralna banka poduzeti sve mjere za sprečavanje daljnjeg rasta domaće valute.

Franak je danas oslabio 1,1 posto, na 1,08824 za euro, pošto je prethodno zabilježio rekordno visoku vrijednost od 1,07112 za euro.

Prema dolaru je švicarska valuta oslabila 0,6 posto, na 76,83 centima.

Dolar je ugovaran 0,4 posto u padu prema euru, po 1,4152 za euro, ali je oslabio prema japanskom jenu, na 78,45 jena, sa 78,89 jena.