biznis
510

Izgradnja oko 3 milijarde eura vrijednog eco projekta u BiH započinje na proljeće

FENA
Foto: Vlašićlive
Foto: Vlašićlive
S realizacijom projekta pod nazivom "Eco zona Korićani-Vlašić", čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijarde eura, trebalo bi otpočeti na proljeće, na platou Vlašića u selu Korićani, kazao je direktor kompanije TLG iz Travnika Zoran Vujinović, naglasivši kako su za projekt prikupljene sve suglasnosti i odobrenja od države.

"Eco zona Koricani-Vlašić" će se prostirati na 20 kilometara kvadratnih, a u sklopu njega je predviđena izgradnja edukacijskog, zdravstvenog, sportsko-rekreativnog i turističkog centra. Trenutno je u fazi idejnog rješenja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Po Vujinovićevim riječima, projekt je baziran na tri stupa: edukaciji – izgradnja elitnog univerziteta; zdravstvu - klinika za rehabilitaciju i sportsko-rekreativnom stupu.

U cijeli projekt, za koji inače vlada ogromno zanimanje domaćih i inozemnih kompanija, trenutno je uključeno oko 30 sudionika, od toga 12 velikih evropskih univerziteta, agencija, Siemens Zagreb, općine, kantona.

Jedan od potpisnika sporazuma je i Institut univerziteta Gethe iz Frankfurta i njihov Odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj koji će raditi na proizvodnji zdrave hrane u BiH te njezinom plasmanom ne evropsko tržište.

Pojašnjavajući izgradnju golf terena i vještačkog jezera, koje su obično upitne s ekološkog gledišta u sličnim projektima, Vujinović navodi dakako ovaj projekt radi kvalitetna ekipa arhitekata te da im je ekologija na prvome mjestu. On tvrdi kako su projekti ekološki prihvatljivi, ekonomski opravdani i isplativi.

Što se tiče samog Centra, ističe kako su uradili istraživanje podzemnih tokova i ustanovili da postoje dovoljne količine vode za njegove potrebe. To bi se uskoro trebalo potvrditi i sondažnim, probnim bušenjima.

"Na proljeće krećemo s prvim radovima, odnosno krećemo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izgradnju prvih jezera", kazao je Vujinović, koji je i komentirao uspoređivanje ovog projekta s "Beogradom na vodi", naglasivši kako postoje sličnosti, ali i da će ovaj bh. biti puno bolji.

U sklopu "Eko zone", projekta koji se nalazi na granici dva entiteta, predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, aquaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim uredima.

"Izravne i neizravne koristi od realizacije ovoga projekta su ogromne. Izravno je planirano 50 000 radnih mjesta, neizravno još dva puta više u sekundarnim i tercijarnim oblastima", navodi Vujinović.

Planirana je i izgradnja dva stadiona - unutarnji i vanjski; terena, bazena te svega onoga što je potrebno za pripremu vrhunskih sportista.

Inače, projekt bi trebao u potpunosti biti završen za 10 do 15 godina.