Strah od dužničke krize
0

Italija osporava potez S&P-a o izmjeni prognoze u negativnu

FENA
Italija je jučer pokušala otkloniti bojazni da bi mogla zaglibiti u dužničkoj krizi, poput Grčke i Portugala, osporavajući odluku agencije Standard & Poor's o izmjeni talijanske prognoze u negativnu.

Ministar finansija Giulio Tremonti nazvao je odluku agencije "neobičnom", istaknuvši da ne sadrži "nijedan jedini primjer pogoršanja ekonomskih aktivnosti odnosno javnih finansija koji bi opravdali sniženje prognoze", prenosi dnevnik Corriere della Sera.

Ministarstvo finansija izdalo je saopćenje u kojem ističe da će Italija "poštivati svoje obaveze", uz dodatnu napomenu da "privredni rast i javne finansije kontinuirano nadmašuju očekivanja".

Agencija Standard & Poor's snizila je prognozu za talijanski rejting iz 'stabilne' u 'negativnu', navodeći kao razlog zabrinutost da bi krhka vladajuća koalicija desnog centra mogla omesti nastojanja da se smanji ogroman javni dug.

"Smatramo da su sadašnji talijanski ekonomski izgledi za rast slabi, a čini se i da slabi politička odlučnost da se provedu reforme koje bi poboljšale produktivnost", ističe se u saopćenju S&P-a.

"Eventualna politička blokada mogla bi rezultirati pogoršanjem stanja u javnim finansijama. Zato smatramo da su se pogoršali izgledi da Italija smanji javni dug", tumače u agenciji.