Možda ste to vi
73

IT sektoru u BiH se predviđa dalji rast u 2024., nedostaje čak 9.000 stručnjaka u ovoj oblasti

ITAcademy
ITAcademy
U IT sektoru u BiH trenutno radi više od 11.000 ljudi, a prema riječima premijera Nermina Nikšića, želja je da broj zaposlenih dosegne 20.000 u skorijem periodu, kao i da se prihodi udvostruče.

To znači da je 2024. godina pravo vrijeme za sticanje znanja neophodnih za ulazak u ovu atraktivnu oblast.

Sektor koji sve čini boljim

Prema relevantnim podacima, IT kompanije u Federaciji BiH ostvarile su prihod koji iznosi više od milijardu KM. Izvoz usluga i proizvoda čini čak 70% tog prihoda, što potvrđuje da su IT inženjeri iz Bosne i Hercegovine i naše kompanije visoko cijenjeni u svjetskim krugovima.

Opće je mišljenje da je IT sektor u BiH generator inovacija i razvoja. Shodno tome, u posljednjih nekoliko godina on je zabilježio rast od oko 25%. Uprkos prošlogodišnjim korekcijama, uslovljenih svjetskim zbivanjima, i stabilizaciji tržišta, predviđa se da će IT sektor u BiH i dalje imati tendenciju blagog porasta i da će olakšati poslovanje i digitalizaciju. Stoga se posebna pažnja posvećuje razvoju i unapređenju uslova u kojima rade IT-jevci.

U prilog tome govore i plate, koje iznose oko 3.774 BAM, dok mnogi programeri, dizajneri, data analitičari i drugi imaju luksuz da budžet uvećavaju radeći kao frilenseri za klijente širom svijeta.

Vještačka inteligencija će dodatno podstaći IT sektor

U 2024. IT sektor u svijetu će obilježiti implementacija i razvoj vještačke inteligencije i mašinskog učenja. Očekuje se da ove napredne tehnologije pronađu svoje mjesto u mnogim industrijama, od automobilske do medicinske, što će dovesti i do porasta potražnje za IT-jevcima koji vladaju ovim vještinama. Pouzdana istraživanja ukazuju na to da bi u narednih pet godina najtraženija zanimanja trebalo da budu ona koja podrazumijevaju rad sa AI-jem i ML-om. Očekuje se da će se ovaj trend preseliti i u naš region, zbog čega IT zaista predstavlja granu koja obećava.

ITAcademy
ITAcademy

Kako da postanete dio ove profitabilne oblasti u 2024?

Veliki broj ljudi privlači mogućnost rada u IT industriji prije svega zbog dobre perspektive, visokih zarada i brojnih beneficija, kao što su fleksibilino radne vrijeme i mogućnost obavljanja posla do kuće.

Ono što mnogi ne znaju jeste da ulazak u ovu oblast ne mora da bude težak, niti da su za to potrebne godine učenja. Jedino što vam je za početak potrebno jeste dobar plan. Evo šta sve on podrazumijeva:

  • Pronalazak prave IT oblasti: Odlučite se za neku od atraktivnih IT oblasti, vodeći pritom računa da odgovara vašim talentima i potrebama.

  • Odabir mjesta na kome ćete steći znanja: Jedan od najbržih načina da se pripremite za IT zanimanja jeste upisivanje kvalitetne škole kao što je ITAcademy, gdje za 12 mjeseci možete steći neophodna znanja, uz mogućnost školovanja iz učionice ili od kuće.

  • Sticanje internacionalnog certifikata: Uz posjedovanje nekog od atraktivnih internacionalnih certifikata kao što su Microsoft, Adobe, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute i Odjeljenje za međunarodne ispite Univerziteta u Cambridgeu značajno ćete unaprijediti svoje šanse za posao.

  • Građenje portfolija: Već tokom učenja možete steći iskustvo radom na open-source projektima, a ukoliko upišete ITAcademy, očekuje vas rad za prave klijente na realnim projektima već tokom školovanja, što će vam pomoći da izgradite svoj portfolio i na najbolji način se pripremite za ulazak u IT sektor.

ITAcademy vam pomaže da započnete već danas sa ostvarivanjem svog plana: iskoristite do 1.140 eura popusta za školovanje

Da biste što prije započeli sa sticanjem znanja i vještina za rad u IT sektoru i tako obezbijedili sebi atraktivan posao, ITAcademy je riješila da vam pokloni čak do 1.140 eura popusta na najmodernije IT školovanje u regionu.

Uz nadzor iskusnih i posvećenih IT stručnjaka, u ovoj instituciji ćete u 2024. godini steći neophodna znanja za započinjanje karijere u nekoj od perspektivnih IT oblasti.

Da već danas započnete sa ostvarivanjem svog plana, prijavite se odmah.