Geir Haarde
0

Islandska valuta bit će kruna, euro ili dolar?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islandski premijer Geir Haarde izjavio je kako je i dalje otvoreno pitanje da li će njegova zemlja zadržati krunu kao nacionalnu valutu ili bi trebalo da prijeđe na euro ili, eventualno, na američki dolar.

Haarde je kazao da je aktuelna finansijska kriza u svijetu potpuno urušila povjerenje u islandsku krunu i bankarski sistem u cjelini.

"Ljudi razmatraju mogućnost 'dolarizacije' ili jednostranog uvođenja eura, što bi vjerovatno izazvalo čuđenje u Evropskoj uniji, a treća mogućnost mogla bi biti korpa valuta", rekao je Haarde u intervjuu Reutersu.

"To je za sada otvoreno pitanje", dodao je on.

Island, otočna zemlja na pola puta između Evrope i Sjeverne Amerike, naročito je teško pogođen globalnom finansijskom krizom nakon što su dugovi njegovih banaka blizu šest puta veći od ukupnog godišnjeg nacionalnog proizvoda (GDP) vrijednog 14 milijardi eura.

Međunarodni monetarni fond je sredinom novembra odobrio Islandu kredit od 2,1 milijarde dolara, ali ta zemlja od nordijskih susjeda traži dodatne četiri milijarde kako bi kriza bila okončana.

Evropska unija s negodovanjem gleda na one zemlje koje su usvojile euro kao valutu a da prethodno nisu ispunile stroge kriterije. Island nije članica EU-a, ali se stranka premijera nedavno ponovo založila za razmatranje kriterija za članstvo zemlje u Uniji.