Kanton Sarajevo
447

Vogošća nakon 30 godina ponovo dobija trolejbuski prijevoz, potpisan ugovor za izvođenje radova

B. R.
Volkan Okur Yilmaz i Adnan Šteta (Foto: Vlada Kantona Sarajevo)
Volkan Okur Yilmaz i Adnan Šteta (Foto: Vlada Kantona Sarajevo)
Turska kompanija Yapi Merkezi Insaat bit će izvođač radova na rekonstrukciji trolejbuske mreže do Vogošće, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ugovor o izvođenju radova danas su potpisali kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) i predstavnik izvođača radova Volkan Okur Yilmaz.

"Trolejbus se vraća u Vogošću nakon 30 godina. Mreža je uništena tokom rata, krećemo u njenu obnovu odlučno i hrabro, ne razmišljajući o razlozima zašto se ovo nije uradilo mnogo ranije. Ponosan sam što počinjemo s realizacijom još jednog projekta kojim ćemo promijeniti sliku Sarajeva", izjavio je Šteta.

Prema njegovim riječima, nabavljaju se nova vozila, trolejbusom će se spojiti Vogošća i centar Sarajeva te će se nastaviti raditi na projektima za unapređenje životnog standarda. Projektom je predviđena izgradnja kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara, postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.

Izvođač radova je turska kompanija, čiji predstavnici su zadovoljni što su dobili priliku da rade u Sarajevu. Izrazili su zahvalnost na dobroj saradnji i naglasili da će realizacija projekta ići u skladu sa svim planovima. Vrijednost projekta je 9,2 miliona eura s PDV-om, a sredstva su osigurana kreditom Evropske investicione banke (EIB).

Podsjećamo, Yapi Merkezi je dio konzorcija u kojem je i turska kompanija Yapiray, a ove dvije kompanije rade na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.