Investicije
122

U Maleziji održana promocija privrednih potencijala BiH, turizam najveća šansa naše zemlje

Klix.ba
Malezijska državna agencija za promociju trgovine (Matrade) danas je u Kuala Lumpuru organizirala promociju poslovno-investicijskih prilika u Bosni i Hercegovini za 170 zainteresiranih privrednih subjekata. Generalni direktor Matradea Dato' Džulkifli Mahmud otvorio je ovaj skup rekavši da su prijateljski odnosi Malezije i BiH dobra podloga da se nivo trgovinskih odnosa podigne na viši nivo.

"Ako bi svaka firma danas prisutna ovdje trgovala najmanje milion eura s BiH, onda bi se nivo bilateralne razmjene podigao na 170 miliona eura, što bi predstavljalo značajan rast naše razmjene", rekao je direktor Džulkifli.

Jednosatnu prezentaciju održao je ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić koji je pozvao malezijske privrednike da otkriju poslovne potencijale BiH, ističući sektore turizma, energije, poljoprivrede i druge oblasti.

Tom prilikom je istakao povoljnu poslovnu klimu, tretman stranih investitora koji je reguliran zakonom, komparativno niske ili najniže poreske stope, stabilnost lokalne valute, obrazovanu, motiviranu i inovativnu radnu snagu, dugogodišnju tradiciju industrijske proizvodnje, bescarinski pristup stranim tržištima, raspoloživost prirodnih ljepota i bogatstava, raznovrstan turistički potencijal, hidropotencijal, projekte za izgradnju solarnih i vjetroparkova i dr.

Na kraju svog izlaganja Hadžikadunić je pozvao privrednike da učestvuju na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu koji se održava od 22. do 23. maja ove godine.

O iskustvu malezijske korporacije Selia Group, koja je prisutna na tržištu BiH skoro 15 godina, govorio je njihov zaposlenik Edin Devedžić. Tom prilikom je istakao sve poteškoće i prepreke koje su uspješno savladali u BiH ujedno ostvarujući profit i pozitivno poslovanje.

Program promocije poslovnih prilika u BiH završen je prikazivanjem dva kratka filma o turističkim ljepotama BiH.