Investicije
47

U bivšoj kasarni JNA u Prači počinje proizvodnja eko-peleta

FENA
Prača
Prača
U Hrenovici, općina Prača, danas je ozvaničen početak radova na adaptaciji i opremanju fabrike za proizvodnju eko-peleta, koja će biti smještena u jednom od objekata nekadašnje kasarne JNA.

Radi se o zajedničkom projektu bh. kompanije "Elegija" i "Mimiapi" iz Turske, a vrijednost investicije je 1,5 miliona eura, saopćeno je iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona.

U planu je zapošljavanje 12 radnika s prostora ove lokalne zajednice, a ukoliko se osigura sirovina, postoji mogućnost i za proširenjem kapaciteta.

Kako je najavljeno danas, ugovor sa isporučiocem opreme je potpisan i od 15. oktobra ove godine se očekuje da će iz postrojenja izaći prvi pelet.

Inače, firma "Elegija" već je započela izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Prači, a prema riječima direktora Nermina Čengića, otpadno drvo iz jezera bit će iskorišteno za proizvodnju eko-peleta.

Kako je ovom prilikom istaknuo ministar za privredu BPK-a Demir Imamović, ovaj projekat je od velikog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, a posebno za općinu Pale-Prača, jer će se na ovaj način će se vlastiti energenti pokušati iskoristi za zagrijavanje javnih institucija i domaćinstava.

"Ono što je za nas važno je da su počela ulaganja na području općine Pale-Prača i da je ovo industrijska zona koja će u budućnosti sigurno biti veoma atraktivna za nove investitore, pogotovo kada se u potpunosti završi tunel na magistralnom putu M-5. Nadamo se da će od ove godine ova zona biti veoma interesantna i za druge investitore sa područja Federacije", kazao je ministar Imamović.

Načelnik Općine Pale-Prača Asim Zec ovom prilikom najavio je i otvaranje tunela Stambolčić u mjesecu maju, što će budućim investitorima omogućiti bolju komunikaciju.

"Ove godine već imamo ugovore s dvije firme. Jedna je proizvodnja peleta, a druga je proizvodnja pomfrita. Za očekivati je da od oktobra obje fabrike počnu raditi. Treći projekt je mini hidrocentrala na rijeci Prači u mjestu Vražalice, tako da kada sagledamo investicije u ovoj godini, to je ulaganje u privredu više od 10 miliona na ovom prostoru", istaknuo je Zec.