Prvih šest mjeseci 2009.
0

U BiH investirano 204 miliona eura

SRNA
U BiH je u prvom polugodištu ove godine evidentirano 204 miliona eura stranih ulaganja, što je niže od očekivanog, dok ukupan iznos stranih investicija od maja 1994. do juna ove godine iznosi 5,55 milijardi eura, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH.

U proteklih 15 godina u BiH najviše su investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švicarska i Njemačka, a najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.

FIPA navodi da su strane investicije u proteklih šest mjeseci odraz svjetske ekonomske krize i kompleksne situacije u zemlji, ali da je ipak ohrabrujući priliv investicija u proizvodni sektor.

Austrijske kompanije ulagale su u izgradnju male hidroelektrane na rijeci Sućesci, u Fabriku za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" u Brčkom, dok je najveća investicija Raiffeisen Banke u novi poslovni objekat u Sarajevu.

Belgijska kompanija "Carmeuse" pokrenula je zajedničkim ulaganjem sa domaćim kapitalom proizvodnju u fabrici kreča "Carmeuse Integral" u Doboju, dok je zahvaljujući njemačkom kapitalu izgrađena mini hidroelektrana "Mujada" u opštini Donji Vakuf, kupljene dvije tvornice visočkog Kožarsko-tekstilnog kombinata, te investirano u razvoj zadružne proizvodnje kozjeg mlijeka u Ključu.

Turski "Airlines" dokapitalizovao je 49 odsto državnog vlasništva  "BH Airlinesa".

Hrvatska "Adris Grupa" preuzima "Opresu", a ruska "Optima" lanac benzinskih pumpi "Zovko", dok slovenački "Tuš" i u ovoj godini nastavlja izgradnju novih objekata širom BiH - u Modriči, Doboju i Istočnom Sarajevu.
Najveći priliv investicija u ovom periodu stigao je iz Austrije 36,6 miliona eura, zatim Slovenije 25,9 miliona, Hrvatske 13,7 miliona, Rusije 12,8 miliona i Njemačke 8,6 miliona eura.

FIPA je saopštila da je priliv stranih investicija smanjen dobrim dijelom i zbog izostale privatizacije velikih preduzeća.