Investicije
24

Trhulj: BiH je raj za investitore

Klix.ba
Drugog dana Pete međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) u velikoj sali Hotela Terme na Ilidži govorio je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

On je tokom Panela Regional potentials in Energy and Infrasctructure & Real Estate (Regionalni potencijali u energiji, infrastrukturi i nekretninama) istakao da je BiH mala zemlja koja ima velike mogućnosti i potencijale u energetskom sektoru.

"Postoje veliki resursi koji se nisu koristili posljednjih dvadeset godina. Ono na čemu trenutno radimo jeste izrada i izmjena zakonske regulative u oblastima električne energije, plina, te istraživanja nafte", rekao je Trhulj.

Podsjetio je da će u BiH biti realizovani značajni projekti kao što je izgradnja termoelektrana u Tuzli i Banovićima.

Osvrnuo se na prezentaciju Dženana Malovića iz kompanije International Finance Corporation (IFC) koja planira graditi u BiH male hidroelektrane, a koji je rekao da regija Balkana ima potencijla za ulaganje 3,5 milijardi dolara u ovu oblast.

"Imamo veliki potencijal za izgradnju hidroelektrana. Možemo reći da BiH ima previše vode. U tom pogledu BiH je raj za investitore", rekao je Trhulj.