Investicije
57

SBF: Budućnost je u halal i organskoj hrani, 40 miliona KM za žitarice, voće i povrće

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Drugi dan Sarajevo Business Foruma obilježen je značajnim panel diskusijama i događajima od izuzetne važnosti za promociju ekonomskog potencijala Bosne i Hercegovine i regiona.

Prvi organizovani panel koji je održan u hotelu Terme na Ilidži popraćen je temom o prehrambenom sektoru u regiji.

Na njemu su učestvovali predstavnici osam kompanija iz zemlje i regiona, a koji su predstavili i podijelili svoja iskustva vezana za trenutna dešavanja u sektoru, kao i za potencijal koji je i više nego očigledan.

Predstavnik kompanije AS Goup Adis Hasaković rekao je kako se najveći dio prometa firme dešava u proizvodnji hrane.

"Mi ćemo ove godine potrošiti 40 miliona konvertibilnih maraka na kupovinu primarnih poljoprivrednih proizvoda - žitarice, voće i povrće. Mi smo spremni svih 40 miliona potrošiti ovdje u BiH kako bismo pomogli domaćim proizvođačima, a koliko ćemo uspjeti to je drugo pitanje. Ovo je poruka za sve one koji misle investirati u BiH kako ovdje postoje sistemi i brendovi koji mogu iznijeti tu veliku proizvodnju", objasnio je Hasaković.

Među učesnicima je bio i Mladen Andrić iz Perutnine Ptuj koji je rekao da su najbrže rastuća tržišta hrane na svijetu ona iz sektora halal proizvodnje i organske proizvodnje, što otvara novi potencijal u razvoju bh. privrede u tom smjeru.