Kanton Sarajevo
64

Rekonstrukcija trolejbuske mreže do Vogošće: Položena četiri kilometra napojnih kablova

B. R.
Položena četiri kilometra napojnih kablova za trolejbusku mrežu do Vogošće (Foto: Vlada KS)
Položena četiri kilometra napojnih kablova za trolejbusku mrežu do Vogošće (Foto: Vlada KS)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je posjetio lokaciju na kojoj se izvode radovi na produženju trolejbuske mreže do Vogošće.

Kako su saopćili iz Kantona Sarajevo, Šteta je s predstavnicima izvođača i podizvođača radova i nadzorom razgovarao o onome što je do sada urađeno, kao i o izazovima u izvođenju radova te dinamici radova. Konstatovano je da su radovi u skladu s planiranom dinamikom.

Trenutno se polagaju napojni kablovi na dionici od elektrovučne podstanice Jezero do naselja Šip. Do sada su položena četiri kilometra kablova, a plan je da se do kraja ove sedmice polože još dva kilometra kablova.

Antikorozivna zaštita se nanosi na 483 postojeća stuba, a građevinski radovi na elektrovučnoj stanici u Hotonju se privode kraju i, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, uskoro će biti spremna za priključenje dok su u toku radovi na stanici u Vogošći. U proteklom periodu na spomenutoj dionici izvršeni su pripremni građevinski radovi, poput iskopavanja rovova, polaganja cijevi, provlačenja podzemnih kablova te postavljanja potrebnih šahtova.

Ovo je jedan od kapitalnih projekata Ministarstva saobraćaja koji zahtijeva, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, velike napore svih uključenih strana. Kontaktna mreža je uništena tokom rata i prvi put se obnavlja nakon tog perioda.

Obnova trolejbuske mreže do Vogošće, na dionici od 8,6, kilometara, počela je sredinom marta ove godine. Vrijednost ovog projekta iznosi više 18 miliona KM, a novac je osiguran sredstvima Evropske investicione banke (EIB). Izvođač radova je turska kompanija Yapi Merkezi, podizvođač domaća kompanija Step, a nadzor nad radovima vrši Ipsa Institut.