EU
0

Produbljivanje recesije u prvom kvartalu

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Recesija se u Evropskoj uniji produbila u prvom kvartalu i možda dostigla najnižu tačku, kao posljedica potonuća njemačkog izvoza i investicija, kao i daljnjeg velikog smanjenja bruto domaćeg proizvoda (BDP) u mnogim članicama.

Današnji podaci statističke službe EU-a Eurostata pokazali su da je prvi kvartal ove godine bio najgori do sada po stopi slabljenja, mada pojedini pokazatelji govore da bi početak 2009. možda mogao predstavljati dno prve globalne recesije od Drugoga svjetskog rata.

BDP je zabilježio rekordan tromjesečni pad od 2,5 posto u odnosu na četvrto tromjesečje lani kako u 16-članoj eurozoni, tako i na nivou svih 27 članica EU-a. Riječ je ne samo o rekordnom slabljenju od osnivanja zone eura 1999. već i o apsolutnom rekordu za cijeli period statističkog praćenja u svim članicama eurozone od 1995. godine.

Ekonomisti su prognozirali veliko, ali manje dramatično slabljenje BDP-a, od dva posto u eurozoni nakon pada od 1,6 procenata u četvrtom kvartalu 2008.

Njemački BDP je u prvom tromjesečju smanjen 3,8 posto, najviše od ujedinjenja te zemlje 1990. i znatno više nego što su očekivali analitičari.

U Francuskoj je BDP također zabilježio veliki, ali manje dramatičan pad – od 1,2 posto u poređenju s prethodnim kvartalom, dok je u Italiji smanjen 2,4 posto, najviše od 1980.

Prognoze Evropske komisije za preostali dio godine ostaju mračne jer će se tendencija slabljenja vjerovatno nastaviti. Očekuje se da BDP u zoni eura ove godine opadne 4,1 posto, a 4,6 procenata u EU-u.

Evropske nevolje dijele i druge industrijalizirane zemlje svijeta, čak i Kina čija je brzorastuća privreda zabilježila u prva tri mjeseca najmanji rast do sada.

Američki BDP je u prvom tromjesečju smanjen, treći kvartal uzastopno, prvi put od recesije iz sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, izazvane krizom na tržištu nafte. Kvartalno smanjenje BDP-a u SAD-u od 6,1 posto po američkom metodu obračuna odgovara slabljenju od nešto više od 1,5 posto po evropskom, što znači da prvi kvartal u SAD-u nije bio tako loš kao u EU-u.

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, globalni BDP će ove godine opasti prosječno 1,9 posto, pri čemu će pad u SAD-u iznositi 2,8 posto, u eurozoni 4,2 posto, a Japanu 6,2 procenta. Istovremeno će BDP u Kini usporiti rast na 6,5 posto, s devet procenata lani.