Čapljina
8

Potpisan sporazum o realizaciji prijateljskog okruženja pri izgradnji dionice Koridora 5C Počitelj - Zvirovići

B. R.
Potpisnici sporazuma o realizaciji prijateljskog okruženja (Foto: AC FBiH)
Potpisnici sporazuma o realizaciji prijateljskog okruženja (Foto: AC FBiH)
U prostorijama Grada Čapljine danas je potpisan sporazum o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom izgradnje dionice Koridora 5C na dionici Počitelj - Zvirovići (Lot 1 i Lot 2).

Sporazum su potpisali v. d. direktora preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH) Denis Lasić, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić (HDZ) i u ime izvođača radova Kuang Wei (China State Construction Engineering Corporation Ltd.) i Liu Zhidong (Konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.)

Kako su saopćili iz AC FBiH, potpisivanje navedenog sporazuma ima za cilj stvaranje pozitivne atmosfere između AC FBiH, izvođača radova i građana Čapljine koji žive u mjestima koja okružuju područje na kojemu se autoput gradi.

"Potpisivanje sporazuma s Gradom Čapljinom, kao i svi prethodno potpisani sporazumi o prijateljskom okruženju potvrda su da AC FBiH pokazuju veliko razumijevanje i odgovornost prema područjima koja su obuhvaćena radovima na izgradnji autoceste. Ovakvim sporazumima i ulaganjima nastojimo poboljšati kvalitet života upravo stanovnicima tih područja i djelomično otkloniti negativne posljedice koja gradnja velikih infrastrukturnih projekata nosi sa sobom", obrazložio je Lasić.

Najavio je početak izgradnje dionice autoputa Tunel Kvanj - Buna koja dijelom prolazi kroz područje Čapljine te se nada da će nastaviti uspješnu saradnju.

Kako su ukazali iz AC FBiH, realizacija projekata iz programa prijateljskog okruženja podrazumijeva izgradnju ili rekonstrukciju lokalne komunalne infrastrukture koja će biti ugrožena ili oštećena tokom izvođenja radova, kao i druge projekte koji su definirani ovim sporazumom. Naglasili su da realizacija projekata iz prijateljskog okruženja neće utjecati na konačni rok završetka radova na dionici Počitelj - Zvirovići.

"Izgradnja Koridora 5C je veliki državni projekt koji se odnosi na teritorij Čapljine te znatno utječe na bolju saobraćajnu, ekonomsku i privrednu povezanost Čapljine s ostatkom svijeta. Čapljina je izuzetno važna u procesu izgradnje autoceste, a ovaj danas potpisani sporazum napravili smo prema potrebama mještana mjesnih zajednica koje gravitiraju području na kojem se izvode radovi, što će stanovnicima znatno olakšati i poboljšati svakodnevni život", izjavio je gradonačelnik Vidić.

Zahvalio se AC FBiH na pokazanoj odgovornosti prema lokalnoj zajednici.

Dionica Počitelj - Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km, u sklopu koje je potpisan današnji sporazum o prijateljskom okruženju, podijeljena je na dva lota i finansira se sredstvima osiguranim ugovorom o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).