Investicije
140

Odobrena gradnja hidroelektrane Ulog u Kalinoviku

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku preduzeću EFT odobrenje za građenje hidroelektrane Ulog, projekta vrijednog više od 120 miliona KM.

"Ovaj projekt predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-sati", rekla je Golićeva novinarima nakon ceremonije predaje odobrenja za građenje.

Ističući da je kompanija EFT izuzetan investitor i pouzdan poslovni partner, Golićeva je napomenula da su sve dosadašnje poslove koji se odnose na istražne radove, izradu tehničke dokumentacije, elektroenergetske radove, kao i izgradnju pristupnih lokalnih puteva uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.

"I kineska kompanija Sinohidro angažovat će za građevinske radove na ovom projektu lokalnu građevinsku operativu, a tokom izgradnje hidroelektrane Ulog u naredne četiri godine bit će uposleni svi radno sposobni nezaposleni stanovnici Kalinovika, uključujući i veliki broj žena", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da je ovaj projekat značajan i za lokalnu zajednicu, jer će Kalinovik kao izrazito nerazvijena opština značajno uvećati prihode u budžetu - od koncesija, taksi i poreza.

Golićeva je naglasila da će kompanija EFT, čiji je predsjednik Vuk Hamović, osigurati značajan broj stipendija za učenike i studente, koji će u narednom periodu biti angažovani u radu ove hidroelektrane.

Šef projekta hidroelektrane Ulog Svetomir Prokić izrazio je zadovoljstvo posjetom Golićeve i njenih saradnika.

On je izrazio uvjerenjene u još bolju i sadržajniju saradnju EFT grupe sa Vladom RS i opštinom Kalinovik, te najavio da će veoma brzo krenuti prvi iskopi na brani.

Prokić je dodao da su u pripremu dokumentacije ovog veoma složenog i skupog projekta uloženi ogromni napori zbog čega polaže velike nade i u uspješnu rezalizaciju ovog projekta.

Prema njegovim riječima, prvo će se pristupiti izgradnji tunela i prilaznih puteva, a nakon toga i akumulacije jezera, za šta je potrebno riješiti manji broj imovinsko-pravnih pitanja.

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je ovo najvažniji projekat u posljednje vrijeme u ovoj opštini, koji, kako je rekla, vraća život u ovu lokalnu zajednicu. Ona je potvrdila odličnu saradnju i partnerske odnose sa investitorom, ističući posebno njihovu ulogu u otvaranju novih radnih mjesta.

Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane Ulog povjerena je kineskoj kompaniji Sinohidro, jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija koja realizuje projekte u 55 zemalja.