Investicije
37

Iz UAE spremni da ulažu u infrastrukturu i olimpijske planine u BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas u Sarajevu sa državnim ministrom za finansijska pitanja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Obaidom Humaidom Al Tayerom.
Mirko Šarović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Akcent smo stavili na završetak pregovora oko sporazuma za zaštitu i unapređenje investicija", kazao je ministar Šarović novinarima nakon susreta.

To je, dodao je on, ključni dokument na kojem će ovih dana raditi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno pregovarački tim Ministarstva.

"To je ključni dokument koji, ukoliko ga narednih dana usaglasimo, imamo šansi da ga potpišemo u junu ili julu, što bi nam omogućilo dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ministar je naglasio da su investitori iz ove zemlje spremni, preduslov je ovaj sporazum i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pregovore završimo", istaknuo je ministar Šarović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Po njegovim riječima, on je ranije bio parafiran, međutim, bilo je nekoliko amandmnama, nekoliko primjedbi i sa jedne i sa druge strane.

"Sutra tim iz Ministarstva i tim Ujedinjenih Arapskih Emirata radi i nadamo se da će sve sporne odredbe usaglasiti. Ovaj dokument, na kome posebno insistira strana Ujedinjenih Arapskih Emirata, je preduslov za bilo koje investicije. On je u suštini garancija za investiranje poslovnog svijeta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata", kazao je ministar Šarović.

Na pitanje koje su to oblasti u koje bi investirali, ministar Šarović je kazao da su pomenuli tri oblasti - infrastruktura, odnosno energetika, namjenska industrija i turizam, odnosno olimpijske planine.

"To su bile osnovne oblasti. Ministar finansija je naglasio da su investitori iz ove zemlje spremni, čeka se potpisivanje ovog sporazuma. I pozvao nas je da prezentiramo turističke potencijale Bosne i Hercegovine u najskorije vrijeme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima što smo mi prihvatili" kazao je ministar Šarović.