Bugarska
0

Direktne inostrane investicije u padu

FENA
Bojko Borisov (Foto: Reuters)
Bojko Borisov (Foto: Reuters)
Bugarska i Rumunija bi mogle da se suoče s padom direktnih stranih ulaganja u ovoj godini, upozorio je Bečki institut za međunarodna ekonomska istraživanja (WIIW).

Stručnjaci ovog instituta predviđaju da će se ulaganja u regionu centralne i istočne Evrope u ovoj godini povećati za 14 posto, pri čemu rast investicija očekuju jedino u Poljskoj i Rusiji.

Bečki institut saopćio je da su direktne strane investicije u regionu u 2009. godini prepolovljene u odnosu na prethodnu godinu. S nivoa od 111,5 milijardi eura u 2008. godini, ulaganja su lane pala na 58,5 milijardi eura.

Stručnjaci ističu da se takav trend najvećim dijelom pripisuje presušivanju zajmova matičnih kompanija podružnicama u regiji.

Bugarska se, osim s prilivom inostranih investicija, suočava i s deficitom u budžetu, koji je u prvom kvartalu ove godine premašio milijardu eura.

Zbog toga je vlada premijera Bojka Borisova donijela niz antikriznih mjera, a bila je prinuđena da budžetskim korisnicima smanji dotacije za 10 posto, prenosi u srijedu Tanjug.