Intervju
354

Berin Alagić, direktor investicijske kompanije XYLLION: Želimo postavljati nove standarde

Klix.ba
Berin Alagić, direktor kompanije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Berin Alagić, direktor kompanije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iako vrlo mlada na tržištu, kompanija XYLLION prepoznata je po jedinstvenim projektima i poslovnoj filozofiji.

Tim povodom razgovarali smo s direktorom Berinom Alagićem.

Možete li nam reći malo više o kompaniji?

XYLLION je investicijska kompanija nastala s idejom podizanja standarda i pokretanja pozitivnih promjena u okruženju. Prepoznajemo i kreiramo prilike za ulaganje, razvijamo ih kroz jedinstvene koncepte i sistemski realizujemo. Cilj nam je generisanje novih vrijednosti za kompaniju, naše partnere i širu zajednicu.

XYLLION tim je spoj mladosti i iskustva gdje svaki dan učimo jedni od drugih. Zadovoljstvo je provoditi vrijeme sa timom koji donosi veliku energiju i entuzijazam u svemu što radimo.

Jedan od aktuelnih projekata koji realizujete jeste ROOF GARDENS, stambeno-poslovni kompleks koji donosi evoluciju gradskog života. Možete li izdvojiti neke njegove karakteristike, kao i druge projekte na kojim radite?

Ideja za izgradnju je nastala kao odgovor na potrebu sve većeg broja ljudi da svoj dom presele u prirodu i tu pronađu svoju oazu mira. Naš partner arhitektonski studio NON STOP je uradio fantastičan posao i zajedno sa našim timom kreirali smo ROOF GARDENS.

Kompleks se gradi prema posljednjim standardima pametne gradnje i energetske efikasnosti i sa pravom možemo reći da će predstavljati jedinstven simbol Sarajeva, koji će biti vidljiv iz cijelog grada, a istovremeno se savršeno uklopiti u prirodni ambijent. U konačnici, ROOF GARDENS donosi potpuno novi koncept porodičnog života i izlaska u prirodu gdje će sadržaji biti otvorenog tipa što i jeste sama ideja projekta. Građevinski radovi teku prema terminskom planu, a završetak gradnje je planiran krajem naredne godine. Izdvojit ću i spomenuti građevinske kompanije Vektor-Integra, Debos i Megakop kao pouzdane partnere u procesu izgradnje.

Projekt menadžment tim (Foto: I. Š./Klix.ba)
Projekt menadžment tim (Foto: I. Š./Klix.ba)

GREENPARK tehnološki centar koji predstavlja mjesto inovacija i novih ideja

Kada su u pitanju projekti kojima upravlja XYLLION izdvojit ću GREENPARK na Trebeviću, jedinstveni tehnološki centar u regiji. Prostor kreiran za potrebe onih koji žele drugačiji, jedinstven i vizionarski događaj sa savremenim mobilijarom koji je prilagodljiv različitim potrebama i namjenama. GREENPARK nosi maksimalnu fleksibilnost uz sve benefite modernog i profesionalnog prostora.

Dio prostora je otvoren i za vanjske partnere, te nudi jedinstven doživljaj za organizaciju događaja, što je već prepoznato od različitih domaćih i međunarodnih institucija i kompanija. Već imamo sjajan odziv naših budućih korporativnih partnera, s druge strane i sami ćemo organizovati događaje od značaja za širu zajednicu. Sarajevu, pa i cijeloj BiH su ovakvi prostori potrebni, te naši partneri to prepoznaju i pridružuju nam se u misiji kreiranja nečeg novog, drugačijeg i futurističkog.

Berin Alagić ispred Greenpark tehnološkog centra (Foto: I. Š./Klix.ba)
Berin Alagić ispred Greenpark tehnološkog centra (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nedavno ste u saradnji sa NGO Marathon organizovali 5K utrku niz Trebević, a aktivno radite i na drugim projektima kojima promovišete Trebević. O čemu se tačno radi?

Trebević je dom naša prva dva velika projekta. Olimpijska ljepotica za nas predstavlja neiscrpan izvor energije, daje nam motiv da posjetiteljima i stanovnicima ostavimo trajnu vrijednost, te dodatno privučemo ljubitelje prirode kojima je ova planina već postala mjesto susreta i druženja, a u budućnosti i življenja. Do kraja godine, u saradnji sa lokalnom zajednicom i relevantnim udruženjima, planiramo organizovati aktivnosti kao što su čišćenje staza do kula na Trebeviću, pošumljavanje i druge, a sve s ciljem da svi zajedno uživamo u potencijalu koji Trebević ima.

Trka
Trka "Najbržih 5K u regiji" ROOF GARDENS by XYLLION

Evidentno je da inflacija koja je zahvatila globalno tržište ima uticaj i na tržište u BiH. Kakvo je stanje u segmentu investicija?

Svjesni smo aktuelne problematike na tržištima i u društvu i spremni smo na izazove koje ona nosi. Ovakve okolnosti nose svoje rizike, međutim to nas neće spriječiti da zajedno sa svojim partnerima nastavimo dalje sa postojećim i novim jedinstvenim projektima. Inflacija je veliki izazov posebno u upravljanju lancem nabave, a jedan od odgovora je u optimizaciji procesa poslovanja i donošenju brzih i efikasnih odluka. Ne treba zaboraviti ni to da su i prodajne cijene nekretnina posebno luksuznih značajno visoke, pa se i tu može naći neki balans.

Smatram da je, uprkos spomenutoj inflaciji i nestabilnoj političkoj situaciji u regiji, jedan od načina pozitivne borbe još odvažniji pristup realizaciji vrhunskih projekata na tržištu. Historija nas uči da je svaka kriza prolazna, ali i prilika dok traje. Nove investicije će nam “držati glavu iznad vode” dok se situacija ne stabilizuje.

Ono što je pozitivno na našem tržištu je stabilan i likvidan bankarski sektor, kreditiranja kompanija i pojedinaca i dalje rastu uključujući i finansiranje projekata, kamatne stope su uprkos najavama još uvijek prihvatljive i ovaj momenat treba iskoristiti.

XYLLION od samog početka nastoji primjenjivati jedinstven pristup radu i donosi nove standarde u BiH u oblasti investicijskog poslovanja. Šta nas to očekuje u narednom periodu?

Znamo šta nedostaje na tržištu, s toga ćemo u bliskoj budućnosti raditi na ciljanim i konceptualno jedinstvenim investicijama u BiH, a zajedno sa partnerima, planiramo realizovati najmanje jedan atraktivan projekat u jednoj od država Evropske unije.

U svakom pogledu razmišljamo dugoročno, posvećeni smo uspostavljanju business intelligence procesa kako sa internim resursima tako i sa eksternim konsultantskim kompanijama kako bismo adekvatno pratili trendove, prilike, ali i rizike na tržištu. Pored trzišta nekretnina posebno izdvajam područja obnovljivih izvora energije, turizma i poljoprivrede. U navedenim industrijama ćemo razmatrati, da shodno mogućnostima, potencijalno diverzificiramo svoja buduća ulaganja.

Na kraju želim istaći da smo ponosni sto se XYLLION nedavno pridružio zajednici renomiranih kompanija Američke trgovačke komore u BiH, AmCham, s kojima želimo realizovati aktivnosti od značaja za poslovni ekosistem u BiH. Kroz ova i slična partnerstva, vjerujemo da možemo kreirati još kvalitetnije poslovno okruženje za rast i razvoj cijele zajednice.