Privredna komora KS
0

Industrijske zone su razvojna šansa, ali ih treba urediti zakonom

FENA
Kemal Grebo
Kemal Grebo
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo smatra da su industrijske zone dobar povod za osnivanje većeg broja industrijskih preduzeća i dobra šansa za ekonomski napredak, ali da bi, prije svega, njihovo funkcioniranje trebalo urediti zakonom.

"Dakle, nemamo zakon o industrijskim zonama. Mi imamo praktično industrijske zone na papiru i zovemo ih industrijskim zonama, ali one ne fuinkcioniraju kao industrijske zone u svijetu. To znači da firma koja posluje unutar industrijske zone u odnosu na firmu koja posluje van te zone mora ima povoljnije uvjete za poslovanje, a to se upravo treba riješiti zakonom o industrijskim zonama", rekao je Grebo za Fenu.

Istaknuo je, na primjer, da na trenutno u Hrasnici veliki broj kompanija radi u industrijskoj zoni, ali da se mora postaviti pitanje da li je to zaista industrijska zona i kako se njom uopće upravlja.

U inozemstvu su, kako kaže, industrijske zone organizirane tako što su svi učesnici unutar te zone praktično dioničari u firmi koja se zove industrijska zona i koja daje servis svim firmama koje rade u njenom sastavu.

Da bi se to pitanje riješilo kako treba, smatra on, najvažnije je napraviti jednu inventuru stanja u industrijskim zonama.

"To znači da znamo šta imamo od industrijskih zona, u kakvom je stanju infrastruktura, u kakvom su stanju objekti, koj je vlasnik i šta trenutno radi u tim tzv. zonama. Treba formirati stručnu grupu na nivou Kantona i dati joj jedno vrijeme da ona napravi tu jednu inventuru", dodao je Grebo.

Aktuelna vlast, prema njegovim riječima, poduzela je određene aktivnosti po pitanju industrijskih zona na području općina Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Vogošća, ali, nažalost, kad se pogledaju ukupna ulaganja i u odnosu na prijeratni period to je nemjerljivo i ne može se uporediti.

Prije 1991. godine, kako kaže, imali smo 172 hiljade zaposlenih u privredi i najveći dio tih ljudi je radio u industrijskim zonama, a danas imamo oko 70 hiljada zaposlenih u privredi i jako mali broj zaposlenih u industrijskim zonama.

Grebo je ocijenio da bi dobro bilo sagledati realne mogućnosti da se maksimalno iskoriste postojeće industrijske zone, jer su one "razvojna šansa".

"Ja sam uvjeren ako se utvrdi da je nešto od tih zona u vlasništvu države i ako bi država dala to besplatno onima koji namjeravaju pokrenuti proizvodnju da bi to imalo itekako veliki efekt. Mi bi sigurno imali pojavu osnivanja većeg broja industrijskih firmi, povećao bi se broj zaposlenih, a na kraju krajeva povećali bi se i budžetski prihodi u KS-u", kazao je Grebo Feni.