Centralna i istočna Evropa
0

IFC, EBRD i CRG Capital pokreću prvi fond za restrukturiranje

FENA
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, Evropska banka za obnovu i razvoj i CRG Capital, jedno od vodećih preduzeća za upravljanje fondovima za restrukturiranje, pokrenuli su prvi fond namijenjen ulaganju u preduzeća sa problemima u poslovanju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE), saopćeno je iz tih institucija.

Fond za posebne situacije CIE ulagat će u preduzeća koja loše posluju kako bi podržao oporavak u regionu. Osnivač Fonda je CRG Capital.

Cilj Fonda je da prikupi 200 miliona eura, pri čemu će EBRD, IFC i CRG Capital obezbijediti početnih 36 miliona. Fond će biti orijentisan ka preuzimanju, preporodu i rješavanju problema u preduzećima sa problemima u poslovanju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Investicije će se procjenjivati pojedinačno, od slučaja do slučaja, u cijelom regionu CIE.

Očekuje se da će preduzeća koja će biti uključena u portfolio biti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Makedonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i drugih država.

Fond predstavlja dio Programa za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća koji je IFC pokrenuo tokom Godišnje skupštine Grupacije Svjetske banke u oktobru 2009.

Generalni direktor preduzeća CRG Capital Parham Pouladej je kazao da su veoma zadovoljni prvim poslom koji je Fond zaključio, kao i povjerenjem, podrškom i posvećenošću prvih investitora.

"U ovom uspješno zaključenom poslu ogledaju se naš dosadašnji rad, snaga našeg tima i investiciona strategija, kao i naša jedinstvena pozicija. Iako današnje okruženje predstavlja izazov, ono nudi značajne mogućnosti širom regiona, koje treba iskoristiti", kazao je.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Varel Friman je rekao da će učešće EBRD u Fondu obezbijediti podršku razvoju ulaganja privatnog kapitala u preduzeća koja su pretrpjela nepovoljne efekte ekonomske krize.

Po njegovim riječima, Fond će pružiti podršku renomiranoj upravljačkoj grupi koja će donijeti nove vještine i doprinijeti oporavku preduzeća koja imaju potencijala, ali su u lošem položaju.

Izvršni potpredsjednik i generalni direktor IFC-a Lars Tunel je izrazio zadovoljstvo što surađuju s EBRD-om i CRG Capitalom na realizaciji ove važne inicijative za Centralnu i Istočnu Evropu.

"Pristupom problemu nenaplativih potraživanja, pomažemo u obnovi dugoročne održivosti finansijskog sistema u regionu, tako da pojedinci i mala i srednja preduzeća dobiju bolji pristup finansijskim sredstvima uz prihvatljive troškove", kazao je.

Program za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća predstavlja ključni element strategije IFC za podršku regionima Evrope i Centralne Azije.

IFC je jedina međunarodna finansijska institucija koja je usredsrijeđena isključivo na privatni sektor, pokretač održivog razvoja na tržištima u povoju.

Uz IBRD, IFC danas teži da poveća kapital kako bi postao sposobniji da pruža mogućnosti siromašnima u zemljama u razvoju – uključujući i pomoć preduzećima sa problemima u poslovanju.