75 milijardi dolara
7

Huawei oštro reagovao na tvrdnje da je globalno uspio samo zbog podrške Kine

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Huawei je oštro reagovao na izvještaj Wall Street Journala koji tvrdi da je tehno gigant osigurao svoju globalnu tehnološku dominaciju samo uz pomoć blizu 75 milijardi dolara podrške Kine.

U članku koji je jučer objavljen pod naslovom "Državna podrška pomogla globalnom usponu Huaweija", navode se četiri različita načina na koja je Kina pomogla Huaweiju u njegovom eksplozivnom rastu u svijetu.

Prema tvrdnjama Wall Street Journala, Kina je kompaniji Huawei isplatila 46 milijardi kredita, 1,6 milijardi bespovratnih sredstava te dvije milijarde dolara popusta na kupovinu zemljišta. Pored toga, Wall Street Journal tvrdi da je Huawei od države dobio i porezne olakšice u vrijednosti od 25 milijardi dolara. Ukupan iznos je 74,6 milijardi dolara.

Kineska kompanija brzo je odreagovala na pisanje američkog biznis magazina ističući da su iznijete lažne informacije, ali bez mnogo detalja. Business Insider kontaktirao je Huawei za više informacija, ali niko se nije oglasio iz kompanije.

"Još jednom je Wall Street Journal iznio neistine o Huaweiju koje su bazirane na netačnim informacijama. Ovog puta, divlje optužbe o Huaweijevim finansijama zanemaruju 30 godina naše posvećenosti ulaganjima u istraživanje i razvoj koja su pokrenula inovacije i tehnološku industriju u cjelini", kažu iz Huaweija.

Između ostalog, Huawei naglašava kako je privatna kompanija u potpunom vlasništvu svojih uposlenika te da njen odnos sa kinskom vladom nije ništa drugačiji od odnosa bilo koje druge kompanije u Kini sa državnim vrhom.

Podsjećamo, Huawei je završio na američkoj crnoj listi zbog sumnji da bi mogao otkrivati podatke korisnika kineskoj vladi. Kompanija je uzastopno osuđivala takve stavove navodeći da nikada ne bi provodila nikakve špijunaže.