biznis
257

Grupacija AS Jelah pregovora o ekskluzivnoj distribuciji brendova gradačačkog Vegafruita

Piše: M. N.
Grupacija AS Jelah vodi pregovore sa kompanijom Vegafruit iz Gradačca o ekskluzivnoj distribuciji brendova ove kompanije, potvrdio je za Klix.ba Direktor korporativnih komunikacija AS Groupa Adis Hasaković.

"Brendovi Vegafruita - Vegy, Swity i Fruby su prema našoj procjeni ponajbolji kvalitetni domaći brendovi u segmentu proizvoda od voća i povrća, kiselih prozvoda, kiselih krastavaca, paprika, salata, ajvara, sokova, sirupa, džemova, želea i pekmeza. Mi u AS Group smo razvili kanale prodaje koji će omogućiti da zdrava domaća hrana sa bh. polja ponovo pronađe put do kupaca i potrošača. Vegafruit je svojevremeno imao i do 8.000 kooperanata koji su proizvodili za ovu kompaniju svježe i kvalitetno voće i povrće. Smatramo da ćemo na ovaj način svima omogućiti i dati šansu da maskimalno uposle svoje kapacitete, jer, kao što smo uspjeli sa proizvodima Vispaka, Klasa, Sprinda i drugim domaćim brendovima, sigurni smo da ćemo i brendove Vegafruita vratiti na prodajne police, na mjesto koje oni po kvalitetu i zaslužuju", rekao nam je Hasaković.

Vegafruit trenutno ima 73 stalno zaposlenih i oko 20 sezonskih radnika. Sarađuje s velikim brojem lokalnih kooperanata, posebno u otkupu voća. Nakon što su 2013. godine obnovili proizvodnju, dobitnici su mnogih nagrada i priznanja za kvalitet proizvoda i proizvodnje.

AS Group je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom. Posjeduje i razvija tri divizije: hranu, trgovinu i tekstil. Samo u prehrambenoj diviziji u AS Group se proizvodi oko 1200 različitih prozovoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brendova.

Sačinjavaju je prehrambeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Grupacija zapošljava oko 3.000 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.