Na 865 m2
100

Grad Mostar prodaje zgradu u centru grada za pola miliona KM, novi vlasnik bi trebao postati FERK

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Grad Mostar prodaje zgradu JP Parkovi u centru grada za više od pola miliona KM i odluka je već spremna, te će biti na usvajanju pred gradskim vijećnicima na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, koja je zakazana za četvrtak 25. januara.

Radi se o zgradi površine 865 metara kvadratnih u Zagrebačkoj ulici na broju 2, čiji bi novi vlasnik za više od pola miliona KM trebala postati Regulatorna komisija za energiju u FBIH (FERK), a nacrt ugovora o kupoprodaji nekretnine već je sačinjen.

Odluku o prodaji zgrade JP Parkovi spremilo je Gradsko vijeće Grada Mostara kao stopostotni osnivač, nakon što su proceduru provela upravljačkih tijela i spremno je dati suglasnost navedenom poduzeću, da kao stvarni zemljišno-knjižni vlasnik i posjednik može prodati FERK-u nekretninu neposrednom pogodbom.

U obrazloženju se navodi da je FERK 23.02.2022. godine objavio Javni poziv kojim su pozvane sve pravne i fizičke osobe da im dostave informacije o građevinskom zemljištu i cijeni po metru kvadratnom ukoliko su zainteresirani za prodaju, a na temelju odluke od 17.12.2015. godine o odobravanju zahtjeva FERK-a za izgradnju poslovnog prostora u Mostaru.

Javno preduzeće Parkovi d.o.o. Mostar je, kako se navodi, dostavilo informacije o gore navedenom zemljištu te iskazalo ponudu u iznosu od 542.251,65 KM, u skladu sa procjenom vještaka građevinske struke koji je utvrdio tržišnu vrijednost predmetne nekretnine, a koju je FERK prihvatio.

S obzirom na prihvat ponude, FERK je na internom sastanku održanom 09.01.2024. godine donio odluku o odobrenju zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišta, te je sačinjen nacrt ugovora o kupoprodaji nekretnine, a za konačnu realizaciju se čeka službena saglasnost gradskih vijećnika Mostara.

Sva navedena dokumentacija je, kako se navodi, nakon prethodnog postupka kod upravljačkih tijela preduzeća, upućena Javnom pravobranilaštvu Grada Mostara, s obzirom na to da se radi o preduzeću čiji je osnivač Gradsko vijeće Grada Mostara.

Ocijenjeno je kako bi realizacijom te odluke, mostarsko javno preduzeće uprihodovalo značajna novčana sredstva za nabavku neophodne opreme za redovito obavljanje komunalne djelatnosti.

Inače, u Mostaru se nakon decenijskih pokušaja uspješno provodi proces ujedinjenja javnog preduzeća Parkovi i JP Komos, sa ciljem da jedinstveno komunalno preduzeće snažno djeluje i zadovolji potrebe svih građana.

Tako će se pred mostarskim gradskim vijećnicima naći i odluka o donošenju programa obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje od 1. januara do 31. decembra 2024. godine.

Podsjetimo da je prije više od 10 godina donesena odluka o formiranju zajedničkog komunalnog poduzeća koje se zove Komunalno s idejom da se Komos i Parkovi integriraju u to poduzeće i da Mostar ima jedinstveno poduzeće koje će se baviti komunalom u gradu.

S obzirom na okolnosti u kojima je Mostar funkcionisao bez Gradskog vijeća do prije tri godine, proces integracije nije završen, a nova gradska administracija je, preuzimanjem mandata u analizi zatečenog stanja između ostaloga u komunali, ocijenila da taj proces trebamo završiti, kako bi se uslugu građanima poboljšale i samo upravljanje ovim segmentom pojednostavilo.