Sudske nagodbe
145

Grad Mostar oprašta kamate Elektroprivredi HZHB za milionska dugovanja

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Grad Mostar će JP "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar oprostiti kamate za milionska dugovanja po sudskim sporovima zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar.

Tako je odlučeno sporazumom za rješavanje dugogodišnjih sporova sudskom nagodbom između Grada Mostara i Elektroprivrede HZHB, koji će se u utorak naći pred gradskim vijećnicima na sjednici koja je zakazana za 9 sati, kada se većina treba složiti s tim sporazumom.

Milionska dugovanja

Prema navedenom sporazumu Javno poduzeće "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar i Grad Mostar saglasno konstatiraju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Kantonalnim sudom Mostar iznosi 4.134.180,04 KM. Također, "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar i Grad Mostar suglasno konstatiraju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru iznosi 1.695.474,49 KM.

Strane potpisnice ovog Sporazuma saglasne su da se nastali spor vodi pred Kantonalnim sudom Mostar, sa usaglašenim dugovanjem riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe.

"Dužan je Tuženik Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar isplatiti tužitelju Gradu Mostaru iznos glavnice od 4.134.180,04 KM s naslova razlike redovito isplaćene naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar od 0,01 KM/kWh i naknade usklađene postotnim povećanjem za 53,34 posto za razdoblje od 01.01.2018. godine do 30.04.2021. godine, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana sklapanja sudske nagodbe", stoji u sporzumu za sudsku nagodbu.

Tužitelju Gradu Mostaru, također je po istom sporazumu Elektroprivreda HZHB dužna platiti dosadašnje troškove predmetnog parničnog postupka u iznosu od 4.160 KM, na račun Grada Mostara.

Sporazumom o sudskoj nagodbi, kako je navedeno, Grad Mostar se odriče prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari.

Sudska nagodba

Potpisnice ovog Sporazuma su također saglasne, da se nastali spor koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru, sa usuglašenim dugovanjem ovog Sporazuma riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe najkasnije u razdoblju do zaključno s danom 16.11.2023. godine.

'"Dužan je Tuženik Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar isplatiti tužitelju Gradu Mostaru iznos glavnice od 1.695.474,49 KM s naslova razlike redovito isplaćene naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekata za proizvodnju električne energije u HE Mostar od 0,01 KM/kWh i naknade usklađene postotnim povećanjem za 53,34 posto, a za razdoblje od 01.05.2021. godine do 30.11.2022. godine, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana sklapanja sudske nagodbe", stoji u sporazumu.

Također je sporazumom obuhvaćeno da Elektroprivreda HZHB Gradu Mostaru ukupan dug za period od 01.12. 2022. godine do 31.08. 2023. godine u iznosu 1.034.481,11 KM u skladu sa opomenom pred tužbu isplatu u roku od osam dana od dana sklapanja sporazuma.

"Grad Mostar odriče se prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari", navedeno je u sporazumu koji će se naći pred gradskim vijećnicima na sjednici koja je zakazana za utorak u 9 sati u Gradskoj vijećnici Mostara.