biznis
85

Goražde: Svečano otvoren Biznis centar, vrijednost projekta oko milion maraka

Piše: E. A.
U Goraždu je otvoren Biznis centar u kojoj će biti smješteni Obrtnička i Privredna komora, Centar za obuku i Kuća zanata, a vrpcu na objektu presjekli su lokalni zvaničnici, premijer BPK Goražde Emir Oković, načelnik općine Muhamed Ramović te predstavnik delegacije EU u BiH Martin Schiender i direktor OXFAM-a u BiH Stefano Baldini.

Biznis centar je dio projekta "Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja" koji se finansira sredstvima Evropske komore a implementira zahvaljujući OXFAM-u, te općini i Vladi BPK Goražde, kantonalnoj Obrtničkoj komori i Razvojnoj agenciji Informest iz Italije.

"Ovaj dan je veoma značajan za razvoj poduzetništva na ovim prostorima, značajan za privrednike ali i mlade ljude koji se namjeravaju baviti biznisom. Objekat već služi kao centar za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima a dio objekta je predviđen za Centar za obuku i Kuću zanata", istakao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Ovom prilikom uručeni su Sporazumi o uspostavi Biznis centra udruženjima "Stari zanati", poslodavcima BPK-a, Turističkoj zajednici, Obrtničkoj i Privrednoj komori BPK-a, a uručene su i zahvalnice delegaciji EU u BiH, OXFAM-u i Vladi BPK-a za učešće i doprinos u implementaciji projekta.

"Otvaranje Biznis centra je veliki uspjeh svih lokalnih partnera. Novoosnovani poslovni centar će obezbijediti širok dijapazon usluga malim i srednjim preduzećima, svim razvojnim akterima u cilju što boljeg funkcionisanja poslovnog centra obezbijedit će na taj način 20 programa obuka, učestvovati i biti na sastancima služiti kao okosnica turizma i promotivnih aktivnosti za nove biznise povezujući Goražde sa tehnološkim parkovima i svim centrima u BiH i šire. Nadamo se da će se osnivanje ovog centra pomoći da se poveća poslovna aktivnost koja je važna po pitanju reformske agende", istakao je Martin Schiender.

Direktor OXFAM-a u BiH Stefano Baldini ističe da će ova zgrada biti od ključne važnosti za dalje unaprijeđenje poslovne saradnje i dobra prilika za sve one koji imaju ideje da ih realizuju i smanje siromaštvo na taj način.

''Sada sve zavisi od načina korištenja ovog prostora, njegovog raspolaganja. Nastojat ćemo da projekat lokalnog partnerstva realizujemo kroz ovaj objekat, a suština čitave priče jeste da se svi akteri uključe u razvoj projekata i onoga što svi možemo ostvariti na ovom području“, smatra Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Prednosti novoizgrađenog Biznis centra su višestruke.

"Ovaj objekat donosi drugačiju atmosferu poslovanja i okupljanja obrtnika i imaće jedan direktan cilj gdje će svaki obrtnik znati gdje se može obratiti za stručnu pomoć za savjete. Sama saradnja sekretara komora i Udruženja poslodavaca na jednom mjestu dovešće do razvoja novih ideja, biznis planova i da ćemo jedni drugima biti oslonac u ovoj zgradi", smatra Ahmed Popović iz Obrtničke komore.

Ukupna vrijednost projekta je 524.461 eura a predviđeno je da traje do marta