Energetska pomoć
25

Goraždansko udruženje: Penzioneri koji žive u RS-u, a primaju penzije u FBiH uskraćeni za određena prava

E. A.
Goraždanski penzioneri među kojima je najveći broj onih sa minimalnim penzijama požurili su sa aplikacijama na javni poziv za energetsku pomoć u Federaciji Bosne i Hercegovine za koju je sredstva osigurala Evropska unija.
Penzioneri sa minimalnim primanjima su treća od četiri kategorije koje mogu aplicirati, a prema javnom pozivu to su domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine, prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Sve to, pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom 2022. nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Problem međutim predstavlja činjenica da, prema prijedlogu odluke penzioneri koji žive u entitetu Republika Srpska, a penziju primaju u Federaciji nemaju pravo na energetsku pomoć, na što su ovih dana upozorili u udruženju penzionera Goražde. Suljo Bekan, predsjednik goraždanskog udruženja penzionera smatra da je riječ o diskriminaciji.

"Mi smo jedan od rijetkih kantona u FBIH koji ima probleme sa ostvarivanjem različitih prava penzionera koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS-u, posebno sad za ovu energetsku pomoć. Gledajući javni poziv svi koji žive u RS-u, a primaju penziju u FBIH neće dobiti energetsku pomoć. Jučer sam bio na sastanku u Zenici i pitao šta ćemo s tim penzionerima, pomoćnik ministra je ostao zatečen. Uglavnom, ja pozivam penzionere BPK Goražde, pa i šire, sve koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS da to predaju jer smo jučer dobili obećanje i sutra će biti delegacija Saveza udruženja penzionera na sastanku sa federalnim ministrom Delićem i nadamo se da će se taj problem riješiti. Bilo bi nepošteno da ti ljudi ostanu bez energetske pomoći", kaže Bekan.

Diskriminacija penzionera sa prebivalištem u entitetu RS vidljiva je i po drugim osnovama, u ostvarivanju prava na naplatu posmrtnine ili kod zdravstvenog osiguranja.

"To je nepošteno. U slučaju smrti penzionera njegova porodica ne može ostvariti naplatu posmrtnine od jedne prosječne penzije, to pravo nemaju penzioneri koji žive u RS-u a primaju penzije u FBIH. Oni gube mnoga prava koja imaju penzioneri u FBIH", smatra Bekan.

Iz Udruženja penzionera pozvali su goraždanske penzionere da se odazovu na javni poziv i apliciraju za energetsku pomoć bez obzira na bilo kakve dileme koje imaju.

"Različita tumačenja zavaravaju penzinere, niko ne može kazati da imaš pravo ili nemaš pravo jer zadnji u lancu koji odlučuje je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i oni će donijeti konačnu odluku, zato bih savjetovao penzionere da svi koji misle i koji se uklapaju od minimalne do zagarantovane penzije da apliciraju, jer kad predaju mogu se nadati da će dobiti, da im ne tumači to ni Suljo ni bilo ko drugi, međutim ako ne predaju onda su sami sebe osudili", objašnjava Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Ističe kako još uvijek nije poznato koliko će iznositi energetska pomoć, međutim pretpostavka je da će to biti između 300 i 600 maraka.Također, penzioneri koji nisu u mogućnosti da sami popune zahtjev za uenergetsku pomoć mogu se svaki dan javiti u prostorije druženja kako bi dobili stručnu pomoć i popunili potrebni zahtjev.

Bekan također smatra da bez obzira na ovu vrstu pomoći to ne rješava suštinske probleme penzionera, a to su male penzije koje prima većina.

"Kada su finansije u pitanju mi smo tu najosjetljiviji jer sve nam uzmite, ali nemojte nam dinar uzeti, jer 72 posto penzionera primaju minimalne penzije, a ima onih koji primaju i ispod minimalne, zato pozivam sve da apliciraju jer mi je žao da neko ko možda ostvaruje pravo ostane, a da ne dobije ovu pomoć”, zaključuje Bekan.