Globalne posljedice
8

Goraždanski privrednici već imaju probleme, posebno oni koji izvoze

E. A.
Dževad Terović (Foto: Klix.ba)
Dževad Terović (Foto: Klix.ba)
Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK Goražde upozorava da zbog pandemije koronavirusa ozbiljne probleme imaju i goraždanski privrednici, posebno izvozno orjentisani.

"Sve industrijske zone u BPK već imaju probleme, a pojedine firme smanjile su broj radnika dok će druge to morati učiniti ako se nastavi ova situacija. To se dešava usljed obustave i sporijeg dopremanja repromaterijala i sirovina, što će izazvati velike probleme i po finansijsku stabilnost i likvidnost poslovanja privrednih društava. Neće se moći proizvoditi, isporučivati, a ni ubirati prihodi", kaže Terović.

Iako u BPK epidemiološka situacija nije alarmantna mjere koje se poduzimaju direktno se odražavju na poslovanje privrednih subjekata, pa je Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom privrede BPK Goražde pokrenula anketiranje privrednika kako bi dobili tačne podatke o posljedicama koronavirusa.

"Upitnik je dostupan na web stranici Privredne komore. Ako uzmete podatak da je prošle godine od izvoza roba i usluga goraždanska privreda ostvarila 200 miliona KM, a uvezla 100 miliona, možete misliti koliki će to biti gubitak u ovoj situaciji. Budžet BPK Goražde ima skromne mogućnosti da bi pokrio ovako velike probleme i finansijske gubitke u privredi i mora se osloniti na federalni i državni budžet i tražiti pomoć od međunarodnih finansijskih organizacija koje već u svijetu dijele značajna sredstva za saniranje i ublažavanje posljedica korona virusa", kaže Terović.

Goraždanske kompanije izvoze u 54 zemlje, a uvoze robu iz 47 zemalja na svim kontinentima.