biznis
0

Google izgubio 13 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Zbog loše ocjene finansijskih izvještaja Googlea za drugi poslovni kvartal, cijene dionica najpopularnijeg internet pretraživača pale su za 46 dolara, što je u džepovima vlasnika dionica rezultiralo gubitkom od 13 milijardi dolara.

Nakon što je Reuters finansijske izvještaje Googlea ocijenio razočaravajućim, njihove dionice su pale sa 548,59 dolara na 502,47 dolara, tj. za 8 posto.

Iako je Google ostvario zaradu od 925 miliona dolara, investitori su bili razočarani što zarada u drugom kvartalu nije dostigla iznos od jednu milijardu dolara iz prvog kvartala 2007. godine. Analitičar Jeffrey Lindsay izjavio je kako Google ima prevelike troškove te da jednostavno troši previše novca. "Ovi momci troše kao pijani mornari.", izjavio je Lindsay.

Glavni izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt nije priznao poraz i izjavio je da je Google ponovo dokazao snagu njihovog oglašivačkog posla i internet pretrage te dodao da su zahvaljujući rastu globalnog prometa i poboljšanju monetizacije uspjeli održati stabilan rast poslovnih prihoda.