biznis
0

Gavran: Vinska industrija u BiH može biti ugrožena ulaskom Hrvatske u EU

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
Ako se ništa ne promjeni kada je riječ o izvozu vina iz BiH u Republiku Hrvatsku do 1. srpnja, kada RH ulazi u Europsku uniju, bit će jako pogođena domaća vinarska industrija.

"U sadašnje realativno ograničene bescarinske kvote koje imamo, morati će se uključiti i kompletan izvoz za tržište RH. Samim time kvote će postati nedovoljne, a naše će vino biti opterećeno carinama", kazao je u razgovoru za Fenu ekspert vanjskotrgovinske komere BiH Igor Gavran.

Po njegovim riječima, pregovori oko trgovinskog režima s RH uvelike će zavisiti od ishoda pregovora koje trenutno vode predstavnici BiH s predstavnicima EU-a o tome kakav će tretman imati specifična vina u tome novom režimu.

"Znamo koliko je konkurencija oštra na tržištu i ako ne dobijemo povećanje izvoznih kvota u tim pregovorima, sve će to imati vrlo negativne rezultate kada govorimo o izvozu vina na tržište EU-a, a samim time i na tržište RH nakon njezina pridruživanja Europskoj uniji", kazao je Gavran te je dodao kako BiH, ako dođe do povećanja ili ukidanja bescarinskih kvota, ne može nanijeti štetu tržištu EU-a jer je njena proizvodnja vina zanemariva u usporedbi s tim tržištem.

Govoreći o postojećim bescarinskim kvotama, Gavran je kazao kako BiH sad ima jednu, uvjetno rečeno, visoku kvotu za pjenušava vina, koja se u BiH proizvode u samo dvije vinarije, i ta je kvota neiscrpno velika s obzirom na količine proizvedenog vina. Dok je trenutna kvota za ostala vina koja se proizvode u BiH i kojih je više u odnosu na pjenušava, dovoljna ako govorimo o trnutnom izvozu u EU.

Međutim, ona bi se trebala povećati jer ako se sabere izvoz vina na tržište EU i na tržište RH, spomenuta kvota je već ograničena.

Na pitanje jesu li vinari iz BiH spremni kad je riječ o izvozu vina nakon što Hrvatska uđe u EU, Gavran je kazao kako su vinari spremni kada je riječ o kvliteti vina, budući da se ona masovno izvoze po cijelom svijetu. Trenutno vinari iz BiH nastupaju u Japanu, gdje pokupšavaju uspostaviti kontakte i na tome tržištu. Dakle, kvaliteta je neupitna.

Gavran je dodao, kako su već dugo vremena u BiH prisutna sporenja oko Zakona o vinu, što ima utjecaja na tržište EU i ako BiH ne bude imala odgovarajućih propisa, uskoro se može dogoditi da izvoz bude otežan i zbog toga.

Kada je riječ o ulasku RH u EU i kvotama za izvoz vina iz BiH, potrebno je spomenuti i carine koje su, kako je kazao Gavran, jako bitne i koje će nakon ulaska Hrvatske biti jako pozitivne za vina i vinare iz BiH.

Naime, RH dugi niz godina primjenjuje vrlo 'bezobrazne' barijere kad je riječ o izvozu iz BiH.

Po Gavranovim riječima, RH vrlo često uvjetuju vino iz BiH tokom analiza njihovih takozvanih organoleptičkih komisija koje vrlo često degradiraju kvalitetu vina bez ikakvih objektivnih kriterija.

Pošaljemo vrhunsko vino, zatim neka komisija procjeni po njihovom subjektivnom mišljenju kako ono nije vrhunsko i takvo vino iz BiH treba potpuno izmjeniti deklaracije ili spusti kvalitetnu oznaku vina ili vinari jednostavno odustanu od izvoza jer to cjenovno ne mogu da podnesu.

"Da pojednostavim, trenutno tokom izvoza u RH imamo velike i ozbiljne necarinske barijere i prepreke dok kod izvoza u EU imamo stroge zahtjeve. Standardi su strogi, ali kada ih ispunite, sve je čisto i vi izvozite bez problema. Kada RH uđe u EU, njihove kontrole bi bile ukinute i sve kontrole bile bi onakve kakve su trenutno na tržištu u EU, a za te kontrole može se upotrijebiti fraza 'stroga ali pravedna'. Imate stroge zahtjeve tokom izvoza, ali kad ih ispunite više nemate nikakvih problema. Dok na granicama s Hrvatskom nikada niste sigurni, bez obzira na to što izvozite", zaključio je Gavran.

Šef pregovaračkog tima u pregovorima koje BiH vodi s EU-om radi zaključivanja protokola uz privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima Dragiša Mekić kazao je u izjavi za Fenu kako je postojeća kvota za izvoz vina na tržište EU koja je donesena 2006. godine 16 000 hektolitara godišnje.

"Ulaskom RH u EU, Europska unija zahtijevat će određene pogodnosti od BiH zbog ulaska treće zemlje u EU, a kao uzvratnu uslugu mi tražimo povećanje bescarinskih kvota na 43 000 hektolitara godišnje. Spomenuta kvota možda izgleda velika budući da mi i postojeću kvotu ne iskorištavamo po našim procjenama dovoljno, međutim ulaskom Hrvatske u EU značajno će porasti zahtjevi za našim vinima jer oni imaju razvijenu naviku za našim proizvodima kao i mi za njihovim", zaključio je Mekić.