"Izlazak Grčke izazvao bi haos"
0

Fischer: Propast eura bi označila kraj evropske integracije Balkana

FENA
Ako bi Grčka izašla iz eurozone, bilo bi završeno širenje EU na jugoistok, što bi značilo kraj evropske integracije Balkana, kaže Joschka Fischer.

Bivši šef diplomatije Njemačke je rekao da u okviru EU mogu postojati neslaganja oko ulasku Turske, ali ne i oko toga da je Balkan, inače nestabilni region, dio Evrope i zaključio da bi izlazak Grčke iz eurozone izazvao haos, prenosi B92.

"Euro je politički projekt, a eurozona je trebala da garantuje političku integraciju. Niko danas ne može da garantuje da ne bi došlo do finansijskog kraha u Španiji, Italiji i Francuskoj i uništenja eura ukoliko bi Grčka izašla iz eurozone", rekao je on.

"Kada bi rekli zbogom širenju na jugoistok to bi značilo kraj evropske integracije Balkana. To je ludost: možemo imati različite stavove o evropskoj perspektivi Turske, ali nema sumnje da je Balkan, iako nestabilan region, dio Evrope", istakao je Fischer.

Fischer je rekao i da, ako bi Grčka izašla iz eurozone, potražila bi druge partnere, kao što je, recimo Rusija, koja već spremno čeka na to.

"Bila bi tragična ironija da Ujedinjena Njemačka, sa miroljubivim i najboljim namjerama, po treći put za sto godina izazove raspad evropskog poretka", zaključio je Fischer.

Fischer smatra da bi upravo u slučaju težih nevolja za euro i njemačka privreda pretrpjela teške udarce i zalaže se za to da i Berlin prihvati da se većim dijelom dugovi onih prezaduženih članica eurozone "europeizuju", odnosno da se, čemu se opire kancelarka Angela Merkel, uvedu evropske obveznice koje bi izdavala Evropska centralna banka i čime bi cijela zona eura jamčila za sposobnost vraćanja dugova.

On traži jedinstvenu porezno-budžetsku politiku i ekonomsku vladu eurozone, što bi sve vodilo snažnijem političkom ujedinjenju EU.

Njemačka bi tad s pravom zahtijevala temeljite strukturalne reforme u "slabijim" članicama eurozone, s ciljem da i njihove privrede postanu konkurentne, a države djelotvornije.