Finansije
23

Ulaganje u investicijske fondove

Investicijski fondovi spadaju među najaktuelnije protoke kapitala današnjice u svijetu. Oni prikupljaju sredstva brojnih ulagača i dalje ih ulažu u različite finansijske instrumente. Kupovinom udjela u fondu ulagač indirektno postaje vlasnik dijela svih vrijednosnih papira sadržanih u fondu. U skladu s tim, investicijski fond se može uporediti s velikom posudom koja sadrži različite vrijednosne papire kao što su dionice, obveznice, te novčani depoziti.

Zbog čega ulagati u investicijske fondove? Zato što je zarada, odnosno prinos na sredstva uložena u fond potencijalno veća nego zarada/prinos na štednju po viđenju, odnosno na standardne oblike štednje - oročenja. Pored navedenog, prednost ulaganja u fond je i fleksibilnost. Naime, klijent može u svakom trenutku uložiti svoja sredstva u fond ili ih povući, pri čemu za svaki dan u kojem su sredstva bila uložena u fond potencijalno ostvaruje prinos. Ovaj prinos se glavnici pripisuje na dnevnom nivou, a klijent svaki dan može povući jedan njegov dio ili cijeli prinos. Informacije o prinosu dostupne su svaki dan putem web stranice društva koje upravlja fondom, što predstavlja visok nivo transparentnosti za klijenta.

Investiranje u fondove podložno je i određenom riziku. Što je fond rizičniji to je mogućnost ostvarivanja prinosa veća, a rok ulaganja duži. Stoga je dodatna prednost ulaganja u fondove činjenica da klijent svoj novac povjerava stručnjacima koji diverzifikacijom ulaganja smanjuju ovaj rizik. Kaže se da je pravo vrijeme za ulaganje u fond odmah, a kako bi novac „radio za klijenta“ što duže. Ipak, ulaganje u pojedini investicijski fond zavisi od ličnih mogućnosti i preferencija klijenta, te je u cilju donošenja prave odluke potrebno da klijent prije svakog ulaganja sagleda svoju imovinu, potrebe, očekivanja, planirani rok ulaganja i sklonost za preuzimanje rizika.

Raiffeisen CASH, otvoreni investicijski fond sa javnom ponudom, predstavlja novi vid štednje bez vremenskog ograničenja. To je proizvod namijenjen klijentima koji žele efikasno upravljati viškom likvidnosti i svoje viškove sredstava uložiti uz visoku sigurnost uloga i prinose primjerene vrlo niskoj rizičnosti. Investicijski cilj ovog fonda je ostvarivanje stabilnog i kontinuiranog prinosa na kratkoročno ulaganje imovine Fonda uz održavanje likvidnosti imovine na najvišem mogućem nivou. Raiffeisen CASH klijentima omogućava pogodnosti u vidu niskog praga minimalne uplate i fleksibilnosti uplata i isplata, bez ulazne i izlazne naknade. Pri tome se novčana sredstva mogu povući i njima se može raspolagati u svakom trenutku. Isplata novčanih sredstava se vrši u bilo kojem trenutku bez dodatnih naknada u roku od jednog a najkasnije u roku od tri radna dana. Raiffeisen BALANCE je fond koji klijentima omogućava investiranje sa preporučenim periodom ulaganja od tri do pet godina u cilju ostvarenja dugoročnih finansijskih ciljeva, uz ostvarenje viših potencijalnih prinosa u skladu s višom rizičnošću ulaganja. Fond je namijenjen klijentima kojima je važna unovčivost u svakom trenutku, pri čemu se isplata sredstava vrši uz odgovarajuće naknade u zavisnosti od perioda plasiranja. Dodatna pogodnost za klijente koji sredstva ulažu putem investicijskog plana je mjesečna uplata sredstava putem trajnog naloga u banci. Raiffeisen BALANCE predstavlja idealnu nadopunu klasičnim oblicima štednje s ciljem kumulacije imovine za buduće finansijske potrebe. Fondovima Raiffeisen CASH i Raiffeisen BALANCE upravlja Raiffeisen INVEST, društvo za upravljanje fondovima, članica Raiffeisen grupacije u Bosni i Hercegovini. Društvo je počelo s radom 2012. godine kada osniva prvi fond. Upravljajući sa dva fonda sada upravlja imovinom klijenata od preko 150 miliona KM. U skladu sa svojim željama i potrebama klijent može svakodnevno povući ukupni iznos ulaganja ili jedan njegov dio. Raiffeisen INVEST je dužan po zahtjevu za prodaju udjela, zaprimljenog od vlasnika udjela, napraviti isplatu u roku propisanom u Prospektu i Statutu fonda.

Detaljnije informacije o fondovima Raiffeisen CASH i Raiffeisen BALANCE, te načinu kupovine udjela dostupne su na http://www.raiffeiseninvest.ba/landing-page/cash-balance/. Također, ažurne informacije o prinosu na ove fondove dostupne su putem ove web stranice, na dnevnoj osnovi. Raiffeisen grupacija posjeduje dugogodišnje iskustvo u upravljanju fondovima i u okviru svoje mreže, u zemljama jugoistočne i istočne Evrope, kroz 13 kompanija upravlja sa preko 120 fondova.