Novogodišnji prijem
19

Sparkasse Banka na svečanosti odala priznanja partnerima za doprinos održivom razvoju ekonomije i društvu BiH

Sponzorirani članak
Na novogodišnjoj svečanosti za svoje klijente i partnere u Gradskoj vijećnici Sarajevo, Sparkasse Banka je odala priznanje svojim klijentima i partnerima koji daju poseban doprinos ekonomskom, ekološkom, socijalnom, obrazovnom i kulturološkom razvoju bh. društva.

Kako je naglasio predsjednik Uprave Sparkasse banke dr. sci. Amir Softić, ova banka je isticanjem dobrih inicijativa željela podijeliti svoje viđenje šta je za razvoj bh. ekonomije i društva važno, i na čemu sa svojim partnerma kontinuirano radi:

  • ciljano jačanje industrija vitalnih za kreiranje novih radnih mjesta i nove vrijednosti

  • zdravlje i održivost planete koju ostavljamo budućim generacijama, i konačno

  • razvoj mladog poduzetništva, obrazovanja i kulture koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi.

Ovaj poslovni model Sparkasse banke je u svom obraćanju podržala Ambasadorica Austrije u BiH, NJ.E. dr. sci. Urlike Hartmann, a član Uprave austrijske matične grupacije Staiermerkische Sparkasse dr. sci. Georg Bucher potvrdio je opredjeljenje grupacije da ostane dugoročan investitor i partner ekonomiji u BiH.

Na događaju su promovirane i uspješne priče mladih poduzetnika, te su se predstavili startupi koje je ova banka pratila na razvojnom putu do održivih biznisa Jo Wood Banja Luka i Motus Health.

Sparkasse banka je na događaju zahvalila partnerima UNDP, Finance in Motion i EFSE, USAID Turizam, EBRD, Austria Advantage Sarajevo te VIG grupaciji - Vienna i Vienner osiguranje sa kojima sarađuje na inovativnim uslužnim konceptima, kao i dugoročnim inicijativama podrške SME sektoru, industrijama poljoprivreda i turizam, te zelenoj transformaciji privrednika.

Posebna "Sparkasse priznanja za dobre priče" banka je uručila onim partnerima koji u podršci zajednici izlaze iz okvira svog poslovanja, prave posebne uspjehe ili su humanost učinili svojom misijom:

  • Visoka škola za turizam i menadžment Konjic - dekanesi prof. dr. Marijani Semić Šećibović "PRIZNANJE ZA DOPRINOS INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU" i program besplatnog školovanja za obespravljene žene kroz koji je na desetine žena dobilo priliku da stekne akademsko zvanje.

  • Udruženje Superar u BiH - "PRIZNANJE ZA DOPRINOS UMJETNOSTI I SOCIJALNOJ INKLUZIJI" koji kroz program besplatnog muzičkog obrazovanja u školama i inkluzivni koncept trenutno obrazuje 450 djece širom BiH.

  • Startap studio Fondacije Mozaik - "PRIZNANJE ZA RAZVOJ MALOG PODUZETNIŠTVA" za programe mentoringa i podrške startupima iz kojih su tokom proteklih godina proistekle stotine uspješnih poduzetničkih priča i novih radnih mjesta u BiH.

  • Profesorima sa 6 javnih Ekonomskih fakulteta Univerziteta iz cijele BiH koji su partneri Sparkase Banke u projektu Nagrada “Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva "PRIZNANJE ZA DOPRINOS KREIRANJU NOVIH NAUČNIH ISTRAŽIVAČKIH RJEŠENJA ZA BOLJITAK EKONOMIJE BIH", za Prof. dr. Željka Šaina sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Prof. dr. Dijani Vuković sa Ekonomskog Fakulteta Bihać, Prof. dr. Dejanu Mikereviću sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta Banja Luka, Prof. dr. Dženanu Kuloviću sa Ekonomskog Fakulteta u Zenici, Prof. Dr. Igoru Živko sa Ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Prof. dr. Meldini Kokorović Jukan sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli.

  • Udruženju Srce za Djecu oboljelu od raka - "PRIZNANJE ZA HUMANOST I PODRŠKU RANJIVIM SKUPINAMA" za dugogodišnji humanitarni rad i uspostavljanje koncepta i osnivanje roditeljskih kuća za djecu oboljelu od raka u BiH.

  • Ronilački klub Bosna - "PRIZNANJE ZA DOPRINOS OČUVANJU OKOLIŠA BIH" za dugogodišnji volonterski rad na čišćenju bh. rijeka i jezera.

  • Austrijski kulturni forum - "PRIZNANJE ZA DOPRINOS RAZVOJU KULTURE U BIH" za niz inicijativa koje provode, a posebno priznanje na velikom regionalnom projektu "IMAGINE DIGNITY ARTS & IDEAS" koji kroz izložbe i događaje u nizu gradova u regiji spaja arhitekturu, umjetnost i nove, održive ekonomske koncepte poput cirkularne ekonomije.

- Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi i URBAN THINK TANK _NEXT arhitektonski ured CIRIH - "PRIZNANJE ZA PROMOCIJU NOVIH, ODRŽIVIH URBANISTIČKIH KONCEPATA ZA BOLJI KVALITET ŽIVLJENJA U GRADOVIMA U BIH" Osim što radi na ideji kulturnog distrikta u spoju tri muzeja na Marijin dvoru u Sarajevu, ovaj tim će biti kreator Olimpijade arhitekture 2024 koja će, kroz niz projekata, oživjeti olimpijsku baštinu BiH.