Konkurencijsko vijeće BiH
14

Počeo postupak za odobrenje preuzimanja dvije Sberbanke u BiH

M. P.
Ovom akvizicijom će AIK Banka biti četvrta najveća banka u BiH/Foto: Shutterstock
Ovom akvizicijom će AIK Banka biti četvrta najveća banka u BiH/Foto: Shutterstock
Konkurencijsko vijeće u BiH krenulo je u postupak ocjene koncentracije koja će nastati na tržištu bankarskih usluga preuzimanjem dvije podružnice Sberbank u BiH od AIK Banke srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i njegovih povezanih banaka u Sloveniji i na Kipru.

Iz Konkurencijskog vijeća saopšteno je kako su primili zajedničku Prijavu koncentracije privrednog subjekta Agri Europe Cyprus Limited sa Kipra i AIK Banka a.d. Beograd i Gorenjska Banka d.d. Kranj, Slovenija, kojom isti namjeravaju steći pojedinačnu kontrolu nad privrednim subjektima Sberbank d.d. Zagreb, Sberbank BH d.d. Sarajevo, Sberbank a.d. Banja Luka, Sberbank Budimpešta, Sberbank Srbija a.d. Beograd i Sberbank banka d.d.Ljubljana.

Iz Konkurencijskog vijeća u BiH istakli su i kako pravni oblik koncentracije predstavlja sticanje kontrole ili prevladavajućeg utjecaja jednog, odnosno više privrednih subjekata nad drugim, odnosno nad više drugih privrednih subjekata ili dijelom drugog privrednog subjekta, odnosno dijelovima drugih privrednih subjekata i to sticanjem većine udjela osnovnog kapitala.

Ova koncentracija će, prema podacima iz prijave koncentracije, imati efekat na tržištu pružanja bankarskih usluga, navodi Konkurencijsko vijeće, koje poziva zainteresovane privredne i druge subjekte koji djeluju na tržištu pružanja bankarskih usluga da dostave pisane primjedbe i mišljenja u roku od 7 dana od objave obavještenja.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da će Miodrag Kostić, vlasnik AIK Banke, odobrenja za zaključenje preuzimanja šest podružnica Sberbanka u regiji dobiti od nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, kao i Evropske centralne banke, u toku 2022. godine.

AIK Banka ovom akvizicijom dobija dvije banke u Bosni i Hercegovini sa ukupnom aktivom koja je na polugodištu 2021. godine iznosila 2,68 milijardi KM i tržišnim učešćem od 7,8 posto.

Na ovaj način AIK Banka bit će četvrta najveća banka u BiH, nakon UniCredit, Raiffeisen banke i Nove ljubljanske banke.