Finansije
71

Kozarić: Banke bi trebale preispitati svoju poziciju jer sudovi će učiniti svoje

Piše: Er. M.
Kemal Kozarić  (Foto: Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Klix.ba)
Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, kazao je da Centralna banka BiH ne može davati instrukcije, a isto tako da agencije za bankarstvo ne mogu direktno naređivati komercijalnim bankama. Blizu 6.200 klijenata Hypo banke ima problem s kreditima ugovorenim s klauzulom o indeksiranju obaveza u švicarskim francima.

Kozarić je danas prisustvovao sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u povodu tačke dnevnog reda koja se odnosi na raspravu o informacijama Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF) i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

Guverner Kozarić je zastupnicima kazao kako Centralna banka BiH u skladu sa zakonskim ovlastima nema instrumente za direktno provođenje mjera kojima bi bilo moguće djelovati na ugovaranje usluga koje pružaju finansijski posrednici u BiH, odnosno da ne može davati instrukcije komercijalnim bankama.

Prema podacima Centralnog registra kredita u bankama u BiH je bilo aktivno 6.216 kreditnih partija u švicarskoj valuti, a koje su se skoro u potpunosti odnosile na dvije banke iz Hypo-Alpe-Adria grupacije. Najveći dio s valutnom klauzulom u CHF se odnosi na kredite plasirane stanovništvu, a prema podacima Centralnog registra kredita na kraju 2014. godine udio nekvalitetnih kredita u ukupnim CHF kreditima iznosio je 47,1 posto.

"Agencije za bankarstvo ne mogu direktno naređivati komercijalnim bankama, jer se radi o ugovoru između klijenata i banaka. Radi se o Hypo banci koja je prodavala ovaj proizvod i gdje 6.200 klijenata trenutno ima ovaj problem. To nije veliki iznos u ukupnim kreditima, jer je to negdje ispod 1 posto, ali to nikako ne znači da problem svakog građanina koji ima kredit u švicarskom franku nije veliki problem. Cijenim pokušaj Parlamenta da se uključi u rješavanje ovog pitanja, ali i dalje mislim da je najbolje da se ovo pitanje riješi na relaciji komercijalnih banaka i klijenata", kazao je Kozarić.

Dodao je da je Centralna banka BiH pokušala kroz Komitet za finansijsku stabilnost otvoriti medijaciju i izvršiti određeni pritisak na banku da relaksira situaciju za svoje klijente.

"Oni su ponudili određena rješenja koja nisu bila prihvatljiva za klijente. Mislim da će se pregovori morati nastaviti. Što se tiče same inicijative zastupnice Aleksandre Pandurević, ona je za nas prihvatljiva jer je naša sidro valuta euro i blizu 70 posto kredita u BiH vezano je za euro", rekao je Kozarić.

On je napomenuo da je u BiH aktivno 26 domaćih banaka i da su sve osnovane stranim kapitalom. Komercijalne banke rade u skladu s Ustavom BiH, a državni Ustav dao je entitetima nadležnost nad finansijama. Kozarić je novinarima saopćio i da nivo nekvalitetnih kredita u BiH iznosi 14 posto.

"Mislim da bi i banci u ovom momentu bilo dobro da još jednom preispita svoju poziciju jer sudovi će sigurno učiniti svoje. Ti procesi iziskuju troškova, a još su i neizvjesni. Najbolje bi bilo da se stvori relaksacija i partnerstvo između banaka i klijenata. Problem jeste veliki i regionalni, a sigurno je da je promjena kursa utjecala na to da situacija bude ovakva kakva jeste“, zaključio je Kozarić.