Union banka
0

Jedina državna banka u Federaciji BiH kreće u osvajanje tržišta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedina komercijalna banka u Federaciji BiH u državnom vlasništvu - Union banka, objavila je danas nove strateške ciljeve i ambiciozne planove. Uprava Union banke saopćila je tokom razgovora sa predstavnicima domaćih i međunarodnih medija da je proteklih mjeseci došlo do suštinskih promjena u banci i najavila da će Union banka uskoro postati značajan igrač na finansijskom tržištu.

"Cilj nam je da kvalitetom usluga i modernim poslovanjem zadobijemo povjerenje vladinih institucija, privrede i građana“, kazao je direktor Union banke Senad Redžić.

Više od 80 posto ukupne aktive bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini kontroliše osam najvećih banaka ili grupacija koje su u stopostotnom stranom vlasništvu. Od toga je pet banaka koje su u većinskom državnom vlasništvu zemalja uže i šire regije. Sve institucije u Bosni i Hercegovini, od općina, preko kantona i entiteta, pa do države, posluju uglavnom preko stranih komercijalnih banaka, a državne banke u BiH do sada im nisu bile ozbiljna konkurencija.

Union banka spremna je na tržišnu utakmicu, poručio je Redžić. "Ništa nas ne sputava da i mi izgradimo jaku i stabilnu finansijsku instituciju koja će biti faktor poboljšanja stabilnosti finansijskog tržišta“, kazao je direktor Union banke.

Direktor marketinga i komunikacija jedine komercijalne banke u Federaciji BiH u državnom vlasništvu, Edin Kazazić, istakao je kako su nova strategija, misija, paleta usluga, izgled poslovnica i vizuelni identitet Union banke urađeni prema najvišim svjetskim standardima. Cilj je pokazati da domaća pamet i domaći ljudi mogu napraviti uspješnu banku koja će služiti za dobrobit društva, kazao je Kazazić.

"Općedruštveni interes je građenje jake i stabilne državne komercijalne banke koja treba da postane jedan os stubova razvoja privrede i faktor poboljšanja standarda života svih građana Federacije BiH“, istakao je on.

Predstavnicima više od 30 domaćih i međunarodnih medija u BiH danas je predstavljena i nova uprava Union banke koju čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u internacionalnim bankama. Uz direktora Redžića u upravi su izvršni direktori Vedran Hadžiahmetović i Admil Nukić.

Uprava je saopćila da su svi ministri u Vladi Federacije BiH dali su jedinstvenu podršku novom kursu Union banke i ambicioznim strateškim ciljevima.