2 posto od ukupnih zaliha
0

Izrael prvi put dodao kinesku valutu rezervama svoje Centralne banke

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zamjenik guvernera izraelske Centralne banke najavio je da će ta država smanjiti novčane rezerve američkih dolara i dodati svojoj košarici stranih valuta kineski juan. Ranije su se rezerve sastojale samo od američkih dolara, eura i britanske funte.

Centralna banka Izraela odlučila je diversificirati poslovanje uvođenjem trgovine kanadskim i australijskim dolarima, te smanjenje rezervi u eurima.

"Trebamo gledati da ostvarimo neku zaradu od zaliha rezervi koja premašuje cijene obveznica", kazao je Andrew Abir, zamjenik guvernera Banke Izraela.

Banka ima devizne rezerve veće od 200 milijardi američkih dolara i treba da dozvoli početnih 2 posto kineske valute unutar svojih ukupnih sredstava, zajedno sa po 3,5 posto za kanadski i australijski dolar, te kombinirano smanjenje od 9 posto u američkim dolarima i eurima.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, udio američkog dolara u ukupnim svjetskim deviznim rezervama pao je na najnižu tačku u posljednje dvije decenije.

Ostaje da se vidi da li će i druge centralne banke slijediti izraelski primjer. Rusija je dostigla skoro potpunu dedolarizaciju svojih stranih rezervi 2020. godine.