Josip Nevjestić
0

Depoziti građana sigurni u bankama u BiH

FENA
Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić izjavio je danas za Agenciju FENA da su depoziti građana u bankama u BiH sigurni i da nema razloga za zabrinutost, bez obzira na krizu na finansijskom tržištu u svijetu.

"Kriza neće nikoga mimoići, ali depoziti građana sigurni su u bh. bankama", naglasio je Nevjestić.

Podsjetio je i da je Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita BiH na jučerašnjoj desetoj sjednici u Sarajevu razmatrao i informaciju o stanju depozita u osiguranim bankama za period 31. decembra 2007.-31. august ove godine, posebno što je u posljednje vrijeme evidentna kriza na finansijskom tržištu u svijetu, zbog čega je i u našoj zemlji zavladala određena bojazan.

On je napomenuo da su prisutne pozitvne tendencije i da su u tom periodu, u ukupno osigurane 24 banke u BiH, ukupni depoziti narasli za 8,13 posto, odnosno sa 14,4 milijarde KM na 15,6 milijardi.

U tom iznosu najbitnija kategorija depozita jeste štednja građana i ona je zabilježila još izražajniji rast od 10,85 posto, odnosno s 5,2 milijarde na 5,8 milijardi maraka.

Upravni odbor Agencije je konstatirao da su depoziti zadržali kontinuitet rasta iz ranijih godina, što otklanja sve razloge za zabrinutost.

„Ovo je tendencija rasta koja je evidentna zadnjih pet do šest godina i taj porast depozita pokazuje da banke rade kvalitetno i da su pod kontrolom te da nema turbulencija.

"Prisutne finansijske krize na tržištima u svijetu sigurno se osjete kroz porast kamata i cijena, međutim, kada je u pitanju poslovanje banaka, one se nalaze u mirnim vodama“, naglasio je Nevjestić u izjavi za Fenu.

Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano prati kretanja na finansijskom tržištu i poslovanje banaka, a sve radi ispunjavanja svojih zakonskih ovlasti.

Također, Ministarstvo finansija i trezora BiH po inicijativi Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH je uputilo u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH u pogledu povećanja limita osiguranja sa 7.500 na 10.000 KM s uvjerenjem da će isti biti usvojen već na sljedećoj sjednici parlamenta Bosne i Hercegovine.

„Depoziti građana su do 7.500 KM sigurno pokriveni“, zaključio je Nevjestić.