Viber direktorica prodaje
119

Berina Tanović: Od 100 korisnika pametnih telefona u BiH njih 98 ima Viber, uskoro brojni noviteti za sve

Razgovarao: Belmin Herić
Berina Tanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Berina Tanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Aplikacija Viber je duži niz godina vodeća aplikacija za razmjenjivanje poruka u Bosni i Hercegovini, ali i u ponudi brojnih rješenja za poslovne korisnike.

Direktorica prodaje Viber Raukuten Berina Tanović je u razgovoru za Klix.ba otkrila koliko je Viber zapravo prisutan u Bosni i Hercegovini, koliko je značajna biznis komponenta te šta bi se moglo očekivati u budućnosti za krajnje ali i biznis korisnike.

Koliko ste zadovoljni rezultatima na bosanskohercegovačkom tržištu i kako Bosna i Hercegovina stoji u odnosu na druge zemlje?

Pa izuzetno smo zadovoljni i zahvalni na povjerenju koju nam Bosanci i Hercegovci već dugi niz godina daju. Viber je jedna od najpopularnijih i najviše korištenih aplikacija u regiji. U Bosni i Hercegovini možemo se pohvaliti sa penetracijom od 98 posto, što znači na svakih 100 smart korisnika, 98 njih ima Viber instaliran i koristi na dnevnoj osnovi. Što se tiče rezultata s poslovnim korisnicima vidimo rastući trend u odnosu na prošlu godinu, gdje bilježimo 70 posto veći rast isporučenih biznis poruka od stranih preduzeća svojim krajnjim korisnicima. Bosna i Hercegovina je jedno od bitnijih tržišta koje imamo.

Pomenuli ste da je broj korisnika Vibera u BiH zaista ogroman, šta mislite šta su razlozi da ste i dalje najpopularniji servis za razmjenu poruka u BiH?

Korisnici u BiH imaju pozitivno iskustvo korištenja Viber aplikacije dugi niz godina, a dobre navike ne treba mijenjati. Pored toga, trudimo se budemo inovativni i da za svaki segment publici nudimo nova rješenja, od Viber stickera, Viber brendiranih filtera koji su veoma popularni među mlađom generacijom do ostalih Viber rješenja za poslovne korisnike. To su Viber biznis poruke i Viber Chatbot koji su kreirani sa ciljem personalizirane komunikacije sa ciljanom publikom, kombinirajući optimum sigurnosnih mjera i troškovne isplativosti. U konačnici to je kombinacija inovativnosti i sigurnosti.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Brojne kompanije u Bosni i Hercegovini koriste Viber za distribuciju promotivnog materijala. Kako ste zadovoljni tim aspektom, odnosno kakva je povratna informacija koju daju korisnici?

Oko 50 posto Viberove publike u Bosni je ekonomski aktivno, što ga čini idealnom platformom za bosanskohercegovačke brendove da dosegnu i stupe u kontakt sa svojim kupcima. Mi stalno osluškujemo šta krajnji korisnici žele, ali isto tako i šta biznis korisnici trebaju i pokušavamo da nađemo optimalan omjer, kako ne bi bilo spama nego da je riječ o stvarnom korisnom sadržaju. Postoji više vrsta poruka koje se mogu slati, a najdominantnija su promotivna rješenja gdje se šalju oglasi, međutim, pored promocije, vidimo rast transakcionih poruka, poput raznih alerta, notifikacije vezane za naprimjer, dostavu hrane, pin kodova i tako dalje.

Umjesto putem SMS, što je bila prije dominantna praksa, sada sve više i više dostavljaju putem Vibera jer je jednostavnije za korištenje. Za krajnjeg korisnika sadržaj je moguće kopirati, lako proslijediti dalje i putem Vibera imaju pristup sadržaju koji je usko povezan sa njihovim interesima. Kao primjer imamo najnoviju saradnju sa Spotifyjem u BiH, gdje je kompanija koristila različita rješenja unutar aplikacije za promoviranje besplatnih probnih perioda i popusta za pretplatu na Spotify Premium.

Pitanje sigurnosti i privatnosti je sada u fokusu svjetske, ali i bh. javnosti, koliko je ta stavka bitna za Viber?

"Ta stavka je izuzetno bitna za nas. Imamo veoma striktne sigurnosne I spam procedure, smjernice za naše partnere koje vrste uopće kompanija mogu da koriste Viber biznis rješenja, do toga na koji način smiju komunicirati sa svojim kupcima. Većina ljudi koja preuzme Viber ima potrebu da komunicira i prima informacije koje su bitne za njih, i kada se uključe u određeni kanal ili grupu zainteresovani su isključivo za taj sadržaj te nam je izuzetno bitno da svi korisnici postuju opt-in procedure.

Sve poruke su enkriptovane i podaci se ne spašavaju niti dijele sa bilo kojom trećom stranom. Naš tim kontinuirano radi na poboljšanjima kako bi Viber učinio još sigurnijim. Razvijamo naprednu provjeru autentičnosti za korisnike, koja će povećati sigurnost transakcijskih poslovnih poruka.

Pomenuli ste da su na Viberu stalno neke nove inovacije. Šta su planovi za novi period, šta korisnici mogu očekivati?

Kada radimo razvojni plan za narednu godinu, osluškujemo potrebe naših korisnika i cilj je da unaprijedimo njihovo korisničko iskustvo. Uz to, s druge strane težimo da ponudimo biznis korisnicima rješenja koja će im olakšati svakodnevno poslovanje. Naš srednjoročni plan kreće u pravcu postajanja super aplikacije. Mi smo već razvili određena rješenja koja idu u skladu s tim. Jedna od tih je zapravo i Viber Pay, gdje korisnici Vibera mogu na besplatan I siguran način poslati novac s jednog Viber računa na drugi. Trenutno je to moguće u Grčkoj i Njemačkoj, a u planu je globalno širenje. Trenutno istražujemo kako naša platforma može zadovoljiti potrebe preduzeća različitih veličina.

Uskoro ćete čuti o novim mogućnostima i prilagođenim Viber rješenjima za različite tipove kompanija koja će im omogućiti rast I bolje poslovne rezultate .