Investitori bez pomoći
2

Američka vlada ne namjerava spašavati Silicon Valley Bank nakon bankrota, cilj zaštititi štediše

V. K.
Propast SVB-a uzdrmala je finansijsko tržište SAD-a (Foto: Shutterstock)
Propast SVB-a uzdrmala je finansijsko tržište SAD-a (Foto: Shutterstock)
Nakon što je objavljena vijest da jedna od najvećih američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) zatvara svoje poslovanje, oglasili su se iz Ministarstva finansija SAD-a iz kojeg su komentirali eventualne načine za spas ove ugledne banke.
U intervjuu za CBS News ministrica finansija SAD-a Janet Yellen poručila je kako američke vlasti ne namjeravaju obezbijediti spas za investitore ove banke, ali je naglasila kako su finansijski regulatori zabrinuti zbog utjecaja na štediše te da rade na rješavanju njihovih potreba.

"Tokom finansijske krize 2008. godine, bilo je investitora i vlasnika velikih bankarskih sistema koji su spašeni. Reforme koje su sprovedene znače da to više nećemo raditi. Međutim, zabrinuti smo za štediše i fokusirani smo na pokušaj da zadovoljimo njihove potrebe. Vrlo smo svjesni problema koje će imati štediše. Mnogi od njih su mala preduzeća koja zapošljavaju ljude širom zemlje", rekla je ministrica.

Još ranije, Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je kako će garantovati depozite za vlasnike računa u SVB-u.

"Depozitori će imati pristup svom novcu od ponedjeljka 13. marta. Poreski obveznici neće snositi gubitke povezane sa rješavanjem slučaja SVB-a", saopćeno je.

Kolaps banke sa 40-godišnjom historijom, koja je većinom opsluživala klijente u tehnološkoj industriji, predstavlja najveći finansijski udar još od propasti Washingtom Mutuala, najveće štedno-kreditne organizacije Sjedinjenih Američkih Država koja je svoje poslovanje obustavila 2008. godine.

Iako su brojni analitičari, ali i građani zabrinuti zbog dešavanja sa SVB-om, ministrica finansija ističe kako je američki bankarski sistem siguran.

"Američki bankarski sistem je zaista siguran i dobro kapitaliziran. Otporan je na ovakva dešavanja. Nakon 2008. godine i finansijske krize, uvedene su nove kontrole, bolji nadzor kapitala i likvidnosti, a testovi su izvršeni i u ranim danima pandemije te je sistem dokazao svoju otpornost. Amerikanci mogu imati povjerenja u sigurnost i stabilnost našeg bankarskog sistema", poručila je Yellen.