Finansije
5

Ambasador Švicarske u posjeti CBBiH

FENA
Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje se sastao s guvernerom CBBiH Senadom Softićem s kojim je razgovarao o oblicima saradnje i aktivnostima Švicarske na različitim projektima u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Guverner CBBiH i švicarski ambasador su istakli postojanje interesa za nastavak saradnje koja je počela 2013. godine, potpisivanjem Sporazuma o Programu bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta i koji je označio početak realizacije projekta tehničke saradnje u trajanju od tri godine (2014-2016).

Program provodi Institut za međunarodne studije iz Ženeve. Cilj programa je da se CBBiH omogući pristup tehničkoj ekspertizi i međunarodnim praksama u oblastima: monetarna politike, razvoj finansijskog tržišta/unapređenje procesa upravljanja deviznim rezervama, statistika i upravljanje ljudskim resursima kroz obuku iz ekonometrije, razvoj finansijskih modela, unapređenje kvalitete analize statističkih podataka i poboljšanja analitičkih i istraživačkih kapaciteta.

Guverner Softić i ambasador Maurer ocijenili su veoma uspješnom dosadašnju saradnju u okviru koje je dosad, između ostalog, održano niz radionica iz različitih oblasti koje su održali renomirani međunarodni predavači.

CBBiH ima za cilj nastavak unapređenje poslovanja kroz različite vidove unapređenja znanja u poslovnim oblastima centralnog bankarstva, te je podržan prijedlog guvernera CBBiH Senada Softića za produžetak Sporazuma i u 2017. godini, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.