biznis
0

Britanski biznismeni protiv izlaska iz evropskog bloka

SRNA
Oni koji se zalažu za izlazak Britanije iz EU prednost daju politici na štetu ekonomije, upozoravaju britanski biznismeni u pismu koje je objavio list Independent.

Autori pisma, uključujući šefove kompanija kao što su British Petroleum", Shell, Lloyds Banking Group i Deloitte, tvrde da članstvo u evropskom bloku godišnje Britaniji donosi 92 milijarde funti.

Biznismeni se, ipak, zalažu za reforme i apeluju na premijera Davida Camerona da zaštiti privredu od situacije vezane za EU, piše list.

Biznismeni, takođe, optužuju euroskeptike konzervativce da su odbacili nacionalne interese zalažući se za izlazak Britanije iz EU.

"Ekonomska opravdanost ostanka u EU je ogromna. Članstvo vrijedi između 31 milijardu i 92 milijarde funti godišnje, odnosno između 1.200 i 3.500 funti za svako domaćinstvo", navodi se u pismu.

Autori pisma pozivaju na "borbu za konkurentniju Evropu, jačanje jedinstvenog tržišta koje treba da uključi i digitalne komunikacije, energetiku, transport i telekom", a što bi povećalo britanski društveni bruto proizvod za 110 milijardi funti.

Među potpisnicima pisma su predsjednici Konfederacije britanske industrije, šefovi BT-a, Deloittea, Lloydsa i Centrica, kao i šef Virgin grupe Richard Branson.

"Koristi članstva prevazilaze u ogromnoj mjeri potencijalne loše strane, a sve drugo je samo promovisanje politike na štetu ekonomije", zaključuje se u pismu.